Без компенсации за винетките

Без компенсации за винетките

Не се предвиждат компенсации за закупилите винетки заради въвеждане на извънредното положение у нас. Това става ясно от отговор на депутатски въпрос на финансовия министър Владислав Горанов.

Министърът изтъква две причини. От една страна, няма забрана за всички видове пътувания. От друга – ако има компенсация за закупилите винетки, това може да е дискриминационна мярка за плащащите тол такси.

"Независимо от това, водеща роля при обсъждането и оценката на подобни мерки би следвало да има Министерството на регионалното развитие и благоустройството", посочва Горанов.

Той дава и подробна справка за закупуването на винетки от 13 март – датата на обявяване на извънредното положение, до 1 април. През този период са закупени: 71 360 годишни винетки, 988 месечни, 1 587 тримесечни, 36 192 седмични и 9 140 уикенд винетки.

За сравнение, през същия период на миналата година са били закупени: 130 166 годишни, 15 399 месечни, 2 463 тримесечни, 90 555 седмични и 29 451 уикенд винетки.

"От направената съпоставка е видно, че мерките влияят и на потребителите на пътя и те реагират за инцидентните пътувания като в резултат на това е налице трикратно намаляване на закупените седмични и уикенд винетки, както и повече от четири пъти намаляване на годишните винетки", посочва Горанов.

Той изтъква, че Законът за мерките и действията по време на извънредното положение по същество не определя в нито една своя норма режим на неплащане на държавни такси, към които спадат и винетките за ползване на пътната инфраструктура на база време.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.