Банките няма да събират такси и комисионни при замяна на повредени банкнота с нови, записано в наредба на Българската народна банка (БНБ).

Новоприетата Наредба №18 отговаря за качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение. С нея Централната банка въвежда изрично задължение на останалите банки да извършват замяна на повредени с нови български банкноти във всички свои клонове и офиси, но без да взимат пари за това. Промяната, която спестява на гражданите пари, е след множество постъпили жалби в централната банка, коментираха от БНБ за "Монитор".

В документа е прецизирана класификацията на машините за работа с банкноти и монети. В понятието „машини за самообслужване“ вече ще се включват машините за обмяна и размяна. При тях ще се извършват операции с банкноти и монети без да се проследява клиентът.

При тестването на машини, търговските банки ще могат да предоставят тестови комплекти само с истински банкноти и монети. Тестовете с неистински такива ще се извършват само от служители на БНБ. Ако контролният тест на 3 или повече машини от определен модел приключи неуспешно, то той ще бъде изваден от списъка на БНБ за машини. С допълнителни разпоредби се посочва, че банките и доставчиците на услуги ще могат да използват машини, присъстващи в списъка, а при изключване, то ще трябва да преустановят тяхното използване.

Въведена е процедура за предоставяне, при поискване от банки, на мостри на нови емисии банкноти или монети за целите на настройка на машините за самообслужване с депозитна функция, преди пускането в обращение на новите емисии банкноти и монети.

По темата: БНБ
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Двадесетолевката с нова защита (ВИДЕО)

БНБ пуска от 20 март в обращение нова серия банкноти от 20 лева. Общият дизайн и основните елементи се запазват без съществени изменения, а промените са свързани с нови елементи на защита.

БНБ разреши вливането на "Експресбанк" в „Банка ДСК“

Българската народна банка (БНБ) разреши окончателно вливането на „ SG Експресбанк“ АД в „Банка ДСК“ ЕАД. След преобразуването „Банка ДСК“ ЕАД става универсален правоприемник на „SG Експресбанк“ АД, която се прекратява без ликвидация, съобщи БНБ.

Лихвите по кредитите и депозитите продължават да падат

Лихвите по депозити и кредити за домакинства продължават да отчитат спад, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за януари 2020 г. Спрямо година по-рано средният лихвен процент при потребителските кредити в лева е надолу с 0.03%, като достига 8.34%. При кредитите в евро той се понижава до 4.32%.