Банките няма да събират такси и комисионни при замяна на повредени банкнота с нови, записано в наредба на Българската народна банка (БНБ).

Новоприетата Наредба №18 отговаря за качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение. С нея Централната банка въвежда изрично задължение на останалите банки да извършват замяна на повредени с нови български банкноти във всички свои клонове и офиси, но без да взимат пари за това. Промяната, която спестява на гражданите пари, е след множество постъпили жалби в централната банка, коментираха от БНБ за "Монитор".

В документа е прецизирана класификацията на машините за работа с банкноти и монети. В понятието „машини за самообслужване“ вече ще се включват машините за обмяна и размяна. При тях ще се извършват операции с банкноти и монети без да се проследява клиентът.

При тестването на машини, търговските банки ще могат да предоставят тестови комплекти само с истински банкноти и монети. Тестовете с неистински такива ще се извършват само от служители на БНБ. Ако контролният тест на 3 или повече машини от определен модел приключи неуспешно, то той ще бъде изваден от списъка на БНБ за машини. С допълнителни разпоредби се посочва, че банките и доставчиците на услуги ще могат да използват машини, присъстващи в списъка, а при изключване, то ще трябва да преустановят тяхното използване.

Въведена е процедура за предоставяне, при поискване от банки, на мостри на нови емисии банкноти или монети за целите на настройка на машините за самообслужване с депозитна функция, преди пускането в обращение на новите емисии банкноти и монети.

По темата: БНБ
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Опитите за хакерски атаки срещу НАП продължават

Хакерските атаки над сървърите на НАП продължават. Засега обаче приходната администрация успява да ги преодолее. Това стана ясно от изслушването на шефката на НАП Галя Димитрова пред ресорната комисия.

Задава се нова вълна на повишение на банковите такси

Таксите по основни банкови операции ще поскъпнат отново - предупреждение за това може да се види на интернет страниците на част от банките, а новите по-високи цени идват в навечерието на влизането в сила на европейска директива, според която трансграничните преводи в евро поевтиняват от 15 декември.

Отложиха гласуването на данъчните закони

Парламентът отложи гласуването на промените в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) за утре. Причина за това е, че разглеждането и дискусиите, които той предизвика, отнеха почти целия ден на присъстващите на редовното заседание в сряда.