БЕЗ ИПОТЕКА: Възможно ли е това у нас?

По данни на Евростат: В топ 3 на ЕС сме по имоти, купени без ипотека

БЕЗ ИПОТЕКА: Възможно ли е това у нас?

50% от населението на България живее в апартаменти

Делът на българите, които живеят в собствено жилище, закупено с ипотека или друг кредит, е само 2,3%, като е вторият най-нисък в ЕС след Румъния. България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по дял на хората, които живеят в собствени имоти и нямат ипотека или друг кредит за покупка на жилище, показват данни на Европейската статистическа служба Евростат.

Почти 82 на сто е делът на собствениците на имоти в България, които живеят в собствено жилище

и нямат ипотека, сочат данните на евростатистиката.

На първо място е Румъния с 94,7%, а на второ място е Хърватия с 82,3%. В топ 10 на ЕС попадат изключително страни от Централна и Източна Европа, с изключение на Гърция (9-о място). Най-малък е този дял в Нидерландия – 8,5, Швеция – 12,2%, Дания – 14%, Германия – 25,4%, Белгия – 28,7%. Същевременно делът на българите, които живеят в собствено жилище, закупено с ипотека или друг кредит, е само 2,3%, като е вторият най-нисък в ЕС.

Лидер е Румъния с 1,1%. Най-голям е този дял в Нидерландия – 60,4%, Швеция – 51,4%, Дания – 46,5%. През 2019 г. седем от всеки десет (70%) души в ЕС живеят в къща или апартамент, които притежават. През 2019 г. във всички държави членки на ЕС има повече собственици, отколкото наематели, като най-висок е делът на собствениците в Румъния (96%), Унгария (92%), Словакия (91%) и Литва (90%).

Най-нисък е делът на обитаваните от собствениците жилища в Германия (51%)

и Австрия (55%). През 2019 г. 46% от населението на ЕС живее в апартаменти, малко над една трета – в самостоятелни къщи, а почти една пета – в двуфамилни къщи (тип „близнак“). В България преобладаващо населението живее в апартаменти – почти 50%, над 35% са в самостоятелни къщи и само малко над 5% - в двуфамилни къщи, сочат данните на Евростат за 2019 г. Същевременно цените на жилищата в България се повишили с малко над 30 на сто за последното десетилетие. Наемите пък скачат с около 10%. Подобна е ситуацията и в останалите страни от Европейския съюз (ЕС) - цените на недвижимите имоти изпреварват тези на наемите в периода от 2010 г. до четвъртото тримесечие на 2020 г.

През последните десет години имотите в ЕС са поскъпнали със средно 28,6%

докато наемите се увеличават с почти 15 на сто.

От статистиката е видно, че през периода септември - декември 2020 г. спрямо същия период от преди десет години поскъпване се наблюдава в 23 страни членки. То е най-значително в Естония (112,8%), Люксембург (99,8%) и Унгария (90,6%). Естония записва и най-рязкото повишение на наемите - от почти 150% в рамките на десетилетие. Най-съществен пък е спадът на цените в Гърция - с 28,1 на сто. Понижението при наемите в южната ни съседка е в размер на 25,2%. През същите месеци поевтиняват още жилищата в Италия (-15,2%) и в Испания (-5,2%) и Кипър (-3,4%), сочат още данните на евростатистиката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.