Без храна във виенското метро, пестят от почистване
2

Без храна във виенското метро, пестят от почистване

Засега без глоба за пътниците, но обмислят санкция от 50 евро

Оплаквания на граждани спря консумацията на храни във виенското метро. Първоначално експериментално въведената забрана само по една линия важи за целия метрополитен в австрийската столица.

Целта ѝ е създаване на по-комфортни условия по време на пътуване и опазването на чистотата на обществени места, съобщават от бюрото за международни връзки на на виенската община в София.

Намаляването на отпадъците в метрото означава и значително по-малко разходи за почистване, които във виенското метро са средно над 2 млн. евро годишно.

За повечето хора миризмата на храна по време на пътуване е неприятна, както показва проведеното през лятото на 2018-та допитване сред 50 000 виенчани. Многобройни оплаквания е имало и на горещата линия на общинското транспортно предприятие. Забраната важи и за немиризливи храни, тъй като те също замърсяват, но безалкохолните напитки са позволени.

От началото на годината във влаковете и станциите на метрото започна широка информационна кампания под формата на плакати, съобщения по уредбата и таблата, пиктограми.

Служителите на градския транспорт и охраната следят за спазването на новите правила. Мярката е възприета добре от виенчани. От есента досега само 88 души от общо 250 000 дневно по линия U6 са получили предупреждение, което е една минимална част. Засега Виена не предвижда парични глоби. Резултатите от забраната ще бъдат оценени през лятото и ако все пак се окаже, че регулацията не функционира достатъчно добре, не е изключено да бъде обсъден и вариант за парична глоба от 50 евро.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.