0

Н ито един проект за финансиране на кинопоказ не е бил разгледан през последната година от Националния филмов център. Това заявиха от Асоциацията на българските киносалони в отворено писмо, изпратено до културния министър Атанас Атанасов, председателя на културната комисия в НС Тошко Йорданов, председателя на финансовата комисия Любомир Каримански и шефа на НФЦ Камен Балкански.

Нито един проект за финансиране на кинопоказ не е бил разгледан през последната година от Националния филмов център. Това заявиха от Асоциацията на българските киносалони в отворено писмо, изпратено до културния министър Атанас Атанасов, председателя на културната комисия в НС Тошко Йорданов, председателя на финансовата комисия Любомир Каримански и шефа на НФЦ Камен Балкански.

В позицията си организацията защитава тезата на филмовите продуценти, изразена в по-ранен документ, изпратен до същите адресати. В него дейците в индустрията изразяват притеснението си, че подобно на 2021 г. и тази година може да се окаже нулева за киното у нас.

“Ако за производството 2021 година беше почти нулева (все пак някакви средства успяха да стигнат до продуцентите), то за кинопоказа се оказа, че имало още накъде да копаем под дъното. За 2021 година Националният филмов център не разгледа нито един от внесените проекти за финансиране на кинопоказа въпреки събраните доста високи държавни такси! НФЦ за пореден път напълно неглижира и изхвърли от киноиндустрията българските кина! Същото се случи и с разпространението! Това е не само скандално, но и по същество е нарушение на ЗФИ!“, гласи част от писмото на Асоциацията на българските киносалони.

Авторите на позицията отбелязват, че по закон операторите на зали за прожекции имат задължение да изпълняват квота за показ на родно и европейско кино. В същото време смята, че „държавата отказва да изпълни задълженията си да подпомогне този вид показ и разпространение“.

В допълнение организацията настоя оттук насетне да получава покана за участие във всички обсъждания, касаещи киноиндустрията.