Да отпадне допълнителната матура за българите в чужбина, завършили неделни училища, при кандидатстване във ВУЗ у нас. Такива промени в наредбата за прием в родните висши училища ще предложат от просветното ведомство, стана ясно от думите на министъра Красимир Вълчев след среща в МС с премиера Бойко Борисов и представители на асоциацията на българските неделни школа зад граница.

Поправките трябва да са факт до септември и ще влязат в сила за новата учебна година. В момента всеки, който е завършил неделно училище трябва да полагат допълнителен зрелостен изпит. Сега идеята е да се признава оценката от зрелостния изпит в съответната страна, както и сертификат за български език при кандидатстване във БГ университет. "Двете зедно са равносилни на матура по български език, доколкото тя е атестация за езиковата и комуникационната компетентност на едно дете, обясни Вълчев. По думите му по същия начин оценка от матура по искански език , плюс сертификат по български език ще дава атестация за езикова компетентност.

От МОН обмислят да направят и

специална електронна платформа за кандидатстване за родните висши училища,

която да улесни не само младежите от българската диаспора в чужбина, но за всички. По думите му мноо често на тези младжи им се налагало да идват по няколко пъти в България, докато се зашищат във ВУЗ у нас. "Ние ще спестим част от тези усилия", каза министърът. Ще бъде направена цялостна информационна кампания, не само в диаспорите, но и в Северна Африка, Близкия изток, бивши съветски републики.Там където има много български деца, тази кампания ще се осъществи чрез неделните училища. 

Сред целите през следващите години е да има и

програми за квалификация на учителите от неделните школа,

както и такава за партньорство между училищата у нас - държавни и общински с неделните в чужбина, такаче хлапеатат да имат връзка със свои връстници, когато дойдат у нас. Третата цялостна програма, която се обмисля, е програма за езикова интерграция при заръщане в България на младежите.

По думите на Вълчев българските учебни заведения зад граница са 350, разположени са в 50 държавни на 6 различни континента. Ежегодно пък държавата отделя все повече средства за финансирането им – в момента около 12 млн. лв. Учениците в списъка на неделните училища са 32 206. В държавните и общинските училища на Украйна, Молдова, на Сърбия, се изучава български език и те биват финансирани по програмата за дейности по интереси, уточни министърът.

През последните 10 години броят на школата по светае увеличен 7 пъти, а на учениците - 10 пъти. Със също толкова се е увеличила и финансовата подкрепа за тях от 2009 г., когато държавата започнала да ги подпомага. От тази есен ще има адаптирани учебници, след като минлатра година министърът е утвърдил адаптираните учебни програми. Финансирали се и допълнителни дейности - тези по интереси, кандидат - студентски курсове, обхващане на децата в предучилищна. Целта на срещата с премиера била как да продължат и да надградят тези мерки на държавата.

В десет щата в САЩ българският език е признат за официален и матуритетен.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пък заяви, че на срещата с Борисов са се разбрали да се започне активна работа, и на двустранно ниво, българският език да бъде признат като матуритетен в повече страни от Европа, особено в евространите с голяма концентрация на българско население - Германия, Австрия, Великобритания, Франция, Испания, Италия и Гърция.

Ирина Владикова, която главява асоциацията на българите училища в чужбина и директор на школото във Виена, заяви, че от около десетина техни ученици се връщат годишно в България, от общо 350 деца.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изискаха от КЕВР незабавна проверка на ВиК мрежата в страната

Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) извършването на незабавна проверка за състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация (ВиК) в страната, включително изграждане на водопроводи, които не са пригодени за водоснабдяване, в резултат на което се създават предпоставки и за аварии, и за разпиляване на води.

Ананиев: Общо 23 души са изследвани за коронавирус, няма заразени

Общо 23 души, завърнали се от Азия, са изследвани за коронавирус у нас, всички проби са отрицателни. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който заедно с шефа на МВР Младен Маринов даде информация пред депутатите в парламента за ситуацията около заболяването.