Без допълнителен отпуск за извънреден труд на полицаи и пожарникари

Без допълнителен отпуск за извънреден труд на полицаи и пожарникари

Да отпадне допълнителният платен годишен отпуск до 12 дни при положен извънреден труд от служители на Министерството на вътрешните работи, се предвижда в законопроект за изменение на Закона за МВР, внесен от ПГ на ГЕРБ в парламента днес.

В него се посочва, че предвид специфичната дейност на министерството, служители на ненормиран работен ден регулярно полагат труд над установеното работно време в работни дни. Съгласно действащата към момента нормативна уредба, положеният труд в работни дни над установеното работно време, не представлява извънреден такъв, поради което той не се компенсира с възнаграждение.

Със законопроекта се предвижда друг подход, при който при труд, положен извън установеното работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с парично възнаграждение. Предвиденото изменение регламентира това, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по ЗМВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен отпуск до 12 дни за положен труд над установеното работно време.

Според вносителите той действа демотивиращо и създава предпоставка за полагане на друг извънреден труд от други служители, които следва да обезпечат дейностите на министерството.

Така компенсацията за извънреден труд ще остане само финансова, като тя ще представлява 50 на сто увеличение върху основното месечно възнаграждение, както е и в действащия в момента закон.

Законопроектът предвижда и по-големи парични възнаграждения при отличия за благодарност. При награждаване от министъра, зам.-министрите и главния секретар на МВР се планира размерът на наградата да е до 250 лв., вместо до 200 лв., както е в сегашния текст на закона. При награждаване от ръководителите на структури в МВР от вносителите искат увеличаване на максималния размер от до 120 лв. на до 170 лв.

Необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, съврзана с изплащането на допълнително възнаграждение за извъреден труд, възлизат на около 65 млн лв., посочват от ГЕРБ.

Целият текст на проектозакона вижте тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.