Два варианта за здравна реформа представи вчера ресорният министър Кирил Ананиев на кръгла маса в София. Засега обаче те не намират пълна подкрепа отникъде, като вече породиха спорове и редица критики в здравните среди.

Според единия модел отпада монополът на НЗОК и Касата започва да се състезава на конкурентни начала със здравните застрахователни дружества. Вноската, плащана от гражданите, остава 8%, но всеки от тях вече сам ще може да каже къде да отива тя. Остава опцията да си правят и допълнителна, доброволна застраховка. Вторият модел пък залага на три стълба, като монополът на НЗОК остава, но освен настоящите 8% за здраве ще бъде въведена и задължителна здравна застраховка от 2%. Тя ще бъде внасяна в някое от съществуващите здравни застрахователни дружества по избор на всеки от гражданите. Отделно

 за по-скъпите лечения ще трябва да имаме и допълнителна здравна осигуровка

Тя ще е доброволна, но само с нея ще сме сигурни, че пак няма да вадим кеш в болницата. В този си вариант моделът предвижда с двете здравни вноски от 8 и 2% лечението до 700 лева да се плаща от НЗОК и застрахователите в съотношение 85% към 15%. Това означава 595 лева да бъдат поемани от Касата, а останалите 105 от застрахователите. Изчислява се, че въпросните 2% допълнително ще ни костват около 12 лева на месец, които реално ще се плащат частично от работещия, а останалото – от работодателя му. На същия принцип в момента действа и осемпроцентната вноска. За по-скъпите лечения над 700 лева обаче се предлага въвеждането на доброволна здравна полица, която да поема разликата в стойността. Ако нямаме такава, ще трябва да платим разликата от джоба си.

„Предстои да се създаде и гаранционен фонд, който да плаща лечението на болните в случай, че съответния фонд фалира, допълни той. Ще се въведат и цени на медицинските услуги. Застрахователите ще плащат пряко на лечебните заведения, като всяка болница ще избира на какви цени да работи. Разликата над реалната цена ще се доплаща от пациента или от Фонда за допълнително здравно застраховане. Държавата ще плаща за възрастните, социално слабите и децата. Държавните служители ще се налага да плащат допълнителна здравна застраховка. Целта на предлаганите модели е да се намалят разходите, които пациентите правят пряко под формата на доплащане при лечение, обоснова се Ананиев, като заяви, че в момента

 българите доплащат 3,5 млрд. лева на година

 Според нас това ще облекчи пациентите, посочи Ананиев и изрази надежда, че така ще спрат плащанията за здраве под масата. Българските граждани и сега имат право на допълнително здравно застраховане, но интересът към тази форма осигуряване на здраве е нищожно малък, припомниха застрахователи. Според проучване на „Алфа рисърч“ едва 6% от българите са склонни да се осигуряват здравно допълнително.

 Българинът плаща най-много за здраве в ЕС

Българите доплащат най-много за здравеопазване въпреки здравните си осигуровки спрямо всички останали граждани на ЕС. Всяка година той брои допълнително 3,5 млрд. лева, съобщи министър Кирил Ананиев. Представители на Световната банка обаче съобщиха друга сума по време на национална кръгла маса – 2 млрд. лева.

48% плащат допълнително, въпреки че са изрядни осигурители, а в ЕС те са едва 15 %. Така се оказва, че всяка година в секторът от джоба на българина излизат за пряко доплащане на медицински услуги и медикаменти 2 млрд. лева, казаха нейни представители. Заедно с 2 млрд. лв. за здраве от хазната и осигурителни вноски общата сума възлиза на 4 млрд. лв., пресметнаха специалистите от Световната банка.

Независимо от тази внушителна сума преживяемостта в нашата страна е най-ниска в ЕС – 74.7 г. при 86 години в ЕС. България се оказва, че е и с най-висок брой хоспитализации.

Повечето българи признават, че средствата в здравеопазването не са достатъчни, но само 6% са съгласни да внасят повече за здравно осигуряване. Това пък показва проучване на социологическа Агенция „Алфърисърч“. 44% от запитаните в анкета заявяват, че медицинската апаратура трябва да бъде обновена, 42% смятат, че болниците трябва да се обновят, 35% искат проследяване на ефекта от лечението, а 34% желаят нови лекарства.

 Участниците:

 Има нужда от нов модел, но предлаганите не вършат работа

 Здравноосигурителният модел, който действа сега има нужда от нов, но предлаганите сега не вършат работа. Трябва да се обмислят много добре. Около това мнение се консолидираха участници в кръглата маса, които участваха в дискусията. Нито едно от двете предложения ще спре нерегламентираните плащания, нито източването на парите за здраве, категорична беше омбудсманът Мая Манолова. Основната ни задача е да се подобри качеството на здравеопазването у нас и да се повиши удовлетвореността на хората, заяви вицепремиерът Валери Симеонов и допълни, че трябва да има още обсъждания и пълен консенсус преди да се приеме каквата и да е промяна. Според проф. Георги Михайлов, депутат от БСП, нито един от моделите не върши работа. Необходимо е преостойностяване на клиничните пътеки и промяна в структурана на управление на финансиране на здравната система, заяви той и посочи, че необходимо първо да се направи оценка на трудва на лекарите, а след тоав да се предприемат каквито и да е по-нататъшни стъпки.

Според представителя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов от предлаганите модели не става ясно каква е лекарствената политика. Освен това болниците не бива повече да бъдат търговски дружества, за да не трупат загуби.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Започва приемът на заявления за кандидатстудентската кампания в Софийския университет

От днес започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май 2020 г. за втората кандидатстудентска сесия, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Седмицата започва със слънце

Днес ще е предимно слънчево. На места в котловините на Западна България до обяд ще се задържи мъгливо. Ще се появи слаб югозападен вятър. По-топло, с максимални температури между 11 и 16 градуса, по-ниски - в районите с продължителна мъгла.