Без документи за стаж в Бюрото по труда

Без документи за стаж в Бюрото по труда

При регистрация в дирекция "Бюро по труда" търсещите работа няма да представят документи, удостоверяващи общ и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж. Това е заложено в проект на Постановление за промяна на Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта.

Предложенията за промени са публикувани на сайта на социалното министерство и на портала за обществени консултации, предаде БТА.

Целта на предложената промяна е да се облекчи административната процедура при регистрация на търсещите работа. При необходимост информация за стаж може да се получава въз основа на сключеното споразумение между Агенцията по заетостта и Националния осигурителен институт, или чрез проверка в регистрите на НОИ.

Другите промени са свързани с определяне на изисквания при разработване на проекти на програми за заетост и обучение от браншови организации, институции и организации, финансирани със средства от държавния бюджет.

Определят се и критерии за оценка на проекти на програми за заетост и обучение, разработени от браншови организации, институции и организации, финансирани със средства от държавния бюджет. Комисиите, назначени със заповед на министъра на труда и социалната политика, ще извършват подбор и оценка на проекти на програми за заетост и обучение. 

Промени предвиждат дирекциите "Бюро по труда" да извършват в срок до 10 работни дни оценка за допустимостта /съответствието на работодателите, кандидатстващи за получаване на средства по програми и насърчителни мерки за заетост и обучение, реализирани под формата на схеми за минимална/ държавна помощ. Списъците с одобрените работодатели ще се обявяват на информационното табло на дирекциите "Бюро по труда".

Основната цел на промяната е оптимизиране на работата на дирекциите "Бюро по труда" и съкращаване на административните процедури, свързани с предоставяне на средства на работодателите, както и своевременното стартиране на изпълнението на програмите и насърчителните мерки за заетост и обучение, реализирани под формата на схеми за минимална/държавна помощ, пише в доклада на министъра.

Предвижда се министърът на труда и социалната политика да утвърждава със заповед механизъм за осигуряване на качество и контрол на обучението на възрастни, организирано от Агенцията по заетостта. Така ще се създадат предпоставки за повишаване на качеството на обучението и за по-ефективно използване на средствата от държавния бюджет.

Предложените промени в правилника няма да доведат до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет и ще се реализират в рамките на ежегодно определените за МТСП средства за активна политика по заетостта, пише още в доклада. 

Срокът за обществено обсъждане на проектопромените е до 16 декември 2018 г. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.