Учудващо е, че по време на дебатите дали да народното събрание да мине на друг режим на работа, както и на проточилата се дълго време шумотевица за богослуженията в храмовете, продължиха да се чуват популистки изказвания, противоречащи на здравия разум.

Само реваншистки мозъци могат да спекулират със страховете на хората, че се “суспендирала конституцията”, че “идва диктатурата” и че “ще се управлява с укази”. Излишно е да коментираме, че парламентарната трибуна им трябва само за политически спекулации. В техния хор са и машите на подсъдните олигарси от маргиналната “Демократична България”, които не само вещаят мрачни прогнози, но и се оплакват, че държавата не заделя и за тях пари. А техните ментори открито свалиха морализаторските си маски и развяха новата мантра за заплашения бизнес. Изобщо няма да ги питаме защо не са нито сред дарителите, нито са на първа линия в битката с пандемията, както бяха във времената на жълтопаветните шествия. Наясно сме и защо сега отново искат да се възползват от обществените страхове. По същия начин, вместо да се погрижат за хората и да ги подготвят за наближаващите бури като засилващия се тероризъм, мигрантската вълна, екологичните проблеми и нарастващата бедност, те скорострелно се възползваха от тях и ги развяваха като плашило за манипулации. Няма да коментираме и защо се провалиха. Едва ли има някой, на когото да му допадат новите правила, които се налагат заради коронавирусната пандемия. Но отсега трябва да кажем, че дори според най-оптимистичните прогнози тя да свърши скоро, животът едва ли ще продължи по същия начин. Ще има нужда от изцяло нов модел на действие, който да гарантира икономическия растеж и социалната сигурност. Но за да се осъществи той, това може да стане само без демоните от миналото и техните подсъдни носители.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Държавата нямаше да е на този хал, ако ограбеното от тях беше в хазната й

Олигарси, откраднали 30 млрд. лева, скачат на дарителите и Делян Пеевски

Държавата нямаше да е на този хал, ако ограбеното от тях беше в хазната й

Има две породи хора. Едната са дарители - хора, които помагат на нуждаещите се, без да търсят отплата. Другата са грабителите – хора, които няма да видите да даряват, но пък за сметка на това всяка тяхна пачка е открадната от нашия джоб. Характерни за втората категория са две неща. Първо – много лаят. За да заглушат крясъците за възмездие за престъпленията им. За да делят, тъй като се хранят от разединението на обществото. А и за да отвлекат вниманието от далаверите си. Второ - като ги притиснат с неудобни въпроси, подвиват опашка и квичат жално, че са жертви.

 

А у нас всички са прави

В съседни домове живеели две различни семейства. Едните през цялото време се карали, а при другите винаги било тишина и взаимно разбирателство. Веднъж, изгаряна от завист заради мира и хармонията у съседите, жената от първото семейство казала на съпруга си: „Върви при комшиите и разбери какво и как го правят, че у тях винаги всичко е добре.”

Истината за случайното разпределение на делата

Истината има онова свойство, че остава непроменена, колкото и каквито опити да се правят за нейното изкривяване или представянe като относителна или субективна. Така се получава и в случая с разкритията от края на миналата седмица за пробива на Централизираната система за случайно разпределение на съдебните дела. Това написа "Правен свят" в коментар за скандала с одита на системата, според който е възможна манипулация на разпределянето на дела http://legalworld.bg/86232.istinata-za-sluchajnoto-razpredelenie-na-delata.html?fbclid=IwAR0s8Fv2Bw5-gBtZW1m4iPzyoeBDg7fRWGR7EplhC-h6ONG-OkKSvkN_O6I.