ЗДРАВНИ СЪВЕТИ: Без бурен секс и мазна храна преди състезание
2

ЗДРАВНИ СЪВЕТИ: Без бурен секс и мазна храна преди състезание

Стречинг и добра загрявка пазят от травми

Младежите, които тренират да хапват пилешко и зеленчуци вместо да вземат анаболи и стероид. Това съветва в интервю спортният лекар д-р Енчо Стоянов.

- Д-р Стоянов, защо е важно да спортуваме?

- Защото, д-р Какарашев, по този начин могат да се профилактират много хронични заболявания, свързани със сърдечно-съдовата и опорно-двигателната системи. Спортът предпазва хората от затлъстяване, което днес е огромен бич за младите хора. Знаете добре, че затлъстяването води след себе си до много болести, започващи с метаболитния синдром, минаващи през артериалната хипертония и захарния диабет, и стигащи до сърдечни и мозъчни съдови инциденти, които често завършват с ранна и мъчителна смърт. Спортът е „лекарството“, което на всички дарява енергия, тонус, сила, бързина, мощ, дисциплина и знания. Сериозната медицина работи с доказателства и тя категорично казва : при спортистите са редки сърдечните инфаркти и мозъчните инсулти. При тях е ниска смъртността, рядко имат артериална хипертония, не развиват атеросклероза, липидният им профил е в норма, имат добра костна плътност, поддържат добър гликемичен контрол, рядко се инвалидизират, имат добро състояние на духа и силен имунитет. Ще си позволя да ви дам един прекрасен нагледен пример за ползата от спорта, защото „когато фактите говорят и боговете мълчат“ : вие лично познавате големият човек и лекар Д-р Хари Папазян. Той е бил футболист и спортен лекар на Христо Стоичков, на Димитър Марашлиев и на другите спортисти, които са тренирали в Харманли. Колегата д-р Хари Папазян дори сега на преклонната 86-годишна възраст е в отлична кондиция, радва се на добро здраве и продължава да работи като лекар. Имате ли нужда от още доказателства за ползата от спорта?

- Не, разбира се ! А как да се опазим от спортните травми?

- Травмите при спорт са неизбежни и е добре да имате на разположение треньор или инструктор, които да ви дава напътствия и да следи дали спортувате правилно. Необходимо е да се явявате редовно на преглед при спортен лекар, който да оценява професионално състоянието на организма ви в режимите на леки и тежки натоварвания. Важно е да спазвате основните правила при всяко спортно натоварване : започвате със стречинг, правите добра загрявка, прилагате упражненията за издръжливост и чак тогава пристъпвате към тренировките за сила и мощ.

- Какви са най-честите поражения от Ковид-инфекцията при спортистите?

- Това са миокардитите. Спортистът получава възпаление на сърцето при което може да умре. Смъртта му може да настъпи внезапно, дори когато не е подложен на тренировки или състезания. Причината е настъпване на внезапната сърдечна смърт (SCD) при спортистите. Преди няколко години миокардитът беше третата по честота причина за SCD при млади хора, занимаващи се със спорт. Сега в условията на Ковид-19 установяваме, че случаите на внезапна сърдечна смърт при спортистите зачестяват. Значение за SCD имат аномалиите на коронарните артерии и хипертрофична кардиомиопатия, при която сърцето е увеличено по размер и е отпуснато като торба, поради което то не може да изпомпва необходимото количество кръв в кръвообращението.

- Каква е честотата на миокардит при спортистите?

- Данните сочат, че около 2-3% от спортистите получават миокардит след боледуване от COVID-19. Знаем също, че в по-голямата част тези случаи са леки и отшумяват след няколко седмици почивка, а нежеланите реакции са редки, особено в краткосрочен план. Все-още обаче, не знаем дългосрочните последици от миокардита при тази спортна популация.

- Възможно ли е атлет да развие ангина или бронхит?

- Да, възможно е и слава Богу, ангините и бронхитите са по-чести от миокардитите и от внезапната сърдечна смърт. Като бягат на открито атлетите се потят и могат да се простудят от преохлаждането на организма им. При това те развиват симптоми от страна на горните дихателни пътища - кашлица, отделяне на храчки и вдигане на висока телесна температура. Забавеното връщане към активна спортна дейност най-често е свързано с боледуването на спортиста от бронхити и ангини. Ускорено връщане към пълно спортно участие се разрешава на тези спортисти, които имат проблеми с горните дихателни пътища и нямат проблеми със сърцето.

- Кои известни и елитни спортисти сте лекувал?

- Много елитни спортисти съм лекувал, ще ви изброя само някои от тях: олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, Ирина Никулчина, Радка Попова, Ника Кадева, Красимир Анев, Владимир Стоянов, Стойко Сакалиев, Теодор Салпаров, Николай Николов, братя Братоеви, Иван Станев, Илия Христов, Дейвид Фишеров.

- Завършил сте хомеопатия във Франция. Помага ли тя на спортистите?

- Да, помага. При контузии им назначавам лечение с Арника монтана, Рус токсикодендрон, Рута гравеоленс, Бриония алба и Симфитум официнале. При проблем с ерекцията на мъжете им изписвам Еректобел, Кониум, Ликоподиум и Селениум, а за подобряване на либидото на жените назначавам лечение със Сепия и Пулсатила. Когато мъже и жени се оплакват от болки в кръста при тежки тренировки или след бурен секс им давам Магнезия фосфорика, Антимонум муратикум, Хиперикум, Стафисагрия и Калиум карбоникум. За отслабване и за намаляване на телесното тегло добре им действат Антимонум крудум и Калкарея карбоника. За овладяване на простудните заболявания ползвам Осцилококцинум, Парагрип, Хининум и Коризалия. За засилване на имунитета им прилагам Ехинацея и Силицея. При нервни спортисти, имащи проблем със съня на помощ идват Седатиф ПС и Арсеникум албум. В деня на поставяне на ваксината срещу Ковид-19 им препоръчвам да пият поне два литра вода и да приемат 10 таблетки Туя окциденталис 15 СН. Това спомага за по-доброто понасяне на ваксинацията и за намаляване на страничните ефекти от ваксината.

- Какви са най-честите спортни травми при различните видове спорт?

- Всеки спорт има своите специфични травми, което се определя от вида натоварване, интензивността, условията за тренировка, атмосферните условия, нивото на тренираност и степента на възстановяване. Най-честите травматични проблеми в спорта са свързани с увреждания на глезенната става - преразтягат се и се късат ставните връзки. Коляното е следващото място с чести контузии - късат се менискус, предната кръстна връзка и страничните връзки. Болките в кръста са чести, бих казал при всеки спорт. Раменната става се уврежда често при спорт като борба, хвърляне на гюле, вдигане на тежести и спортна гимнастика. Универсални телесни увреди при всякакъв вид спорт са мускулните разтежения, мускулните лезии и скъсванията на сухожилията.

- Какво трябва да яде и да пие един човек, практикуващ спорт?

- Това е огромна тема и тук ще дам само общите насоки. Започвам с пиенето, правилото е : "Вместо малко водка, спортистът пие много вода !" Храненето на спортиста трябва да е здравословно, като е важно да получава необходимите количества протеини, витамини и минерали. Те са безусловно фундаментални за постигане на върхови спортни постижения при тренировките и за получаване на медали при състезанията. Въз основа на вида спорт и съобразно морфологичния тип на тялото, във всеки един конкретен случай се определят видовете храни и количеството в което те следва да се консумират.

- Какви хранителни добавки и медикаменти могат да ползват състезателите?

- Препоръчвам на състезателите мултивитамини, аминокиселини, протеини, трапезна вода и електролитни напитки. Според вида спорт и в зависимост от сезона могат да се включват и други хранителни добавки в тяхното меню.

- Какво се забранява на спортиста?

- Нищо не се забранява на спортиста, само му се налагат временни ограничения, които са в името на спортната цел. Не може в нощта преди състезанието, спортистът да е ял тежка мазна храна, да е пил много алкохол, да е дивял по дискотеките, да е правил интензивен секс и на следващия ден ние да очакваме доброто му представяне на спортния терен.

- Безопасна ли е употребата на анаболни стероиди, кортикостероиди и тестостерон за "правене на мускули"?

- Въобще не е безопасна употребата на такива медикаменти. Тя е особено вредна и опасна за здравето на подрастващите момчета и момичета. В никои случаи не ги съветвам да си увреждат здравето като товарят организма си с коктейл от фармацевтична химия. По-добре е да наблегнат на пилешкото месо, на плодовете, на зеленчуците и най-вече на тренировките. С приема на синтетични хормони те "разбъзикват" драстично хормоналния си статус. Това крие риск от развитието на болести, може да настъпи интоксикация и смърт при предозиране на медикаментите. Горещо им препоръчвам да посещават редовно спортен лекар.

- Какво съветвате хората, които водят активен живот?

- Продължавайте да правите разходки сред природата, секс и спорт - това е пътят към здравето и към дълголетието ви!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.