Без БГ гражданство срещу инвестиции

Без БГ гражданство срещу инвестиции

Няма да се дава българско гражданство на големи чужди инвеститори. Това прие правната комисия в НС на първо четене с промени в Закона за българското гражданство.

Предвижда се да бъдат съкратени и сроковете и прецизирани критериите за предоставяне на гражданство. Въвежда се кандидатите на основание произход да владеят български език и да имат работа и доход тук. Депутатите приеха още да отпадне изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител.

Депутатите приеха и друг законопроект на Закона за българското гражданство, внесен от МС, който касае напускането на ЕС от Великобритания. Законопроектът предвижда възможност за придобиване на българско гражданство от лице, което не е български гражданин, ако към датата на подаване на молбата за натурализация отговаря на това да е освободено от досегашното си гражданство или да бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство. Изброени лицата, за които не се прилага изискването за освобождаване от досегашното им гражданство, като между тях са посочени гражданите на държава — членка на Европейския съюз, на държава — страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария.

Със законопроекта се създава правило в полза на британски граждани, подали молби за придобиване на българско гражданство по реда на Закона за българското гражданство преди края на преходния период. Съгласно него те ще се ползват с правата на граждани на държава — членка на Европейския съюз, до приключване на производството, започнало с молба, подадена преди изтичането на преходния период. Британските граждани, които подадат молби за придобиване на българско гражданство след изтичане на този период, ще следва да се откажат от своето британско гражданство.

По време да дебатите социалистът Крум Зарков заяви, че БСП ще  подкрепи законопроекта. По думите му в него имало интересно моменти по отношение на удостоверяването на български произход.

Правната комисия прие и промени в НПК, които касаят Европейската прокуратура. С промените се определя статутът и правомощията на европейските делегирани прокурори, като се гарантира независимостта им при упражняване на функциите по ръководство и надзор върху разследванията от компетентността на Европейската прокуратура. Това означава, че докато прокурорите наблюдават дела свързани с евросредства ще са на подчинение на Европейската прокуратура, а през другото време ще са на подчинени на Българската прокуратура.

За квотата от наша страна в този орган ще се изпращат хора от прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.