Без авторски права за книги за слепи

Без авторски права за книги за слепи

Незрящите хора ще могат да използват свободно вестници, списания и музикални партитури

Хората с нарушено зрение ще получат по-лесен достъп до печатни произведения.

Това предвижда проект за изменение на Закона за авторското право и сродните му права. Незрящите ще могат да използват свободно произведения като книги, вестници, списания, музикални партитури и т.н., без да заплащат или искат разрешение от техните създатели, стига да го правят с нетърговска цел. За целта читалища и други организации, работещи в полза на хората с увреждания ще могат да създават копия на въпросните творби във формат, достъпен за тях. Иначе казано - адаптирана електронна книга, звукозапис на съдържанието на писмено произведение (аудиокнига), радиопредаване, Брайлов шрифт, едър шрифт и т.н.

Настоящите промени са вследствие на подписания от ЕС Маракешки договор. Страната ни има време за транспониране на регулациите до 11 октомври.

Припомняме, че България се забави с 2 години при внедряването на Директивата за колективно управление на авторското право и сродните му права на ЕС, с което бе заплашена със санкции в размер на над 19 хиляди евро на ден. В крайна сметка страната ни прие необходимите промени в родното законодателство. Заедно с тях тя разпореди и че от следващата година контролни функции за това дали търговските обекти заплащат за музиката, която се чува на терен, ще имат и общинските инспектори.

„Имаше притеснение, че ще е необходим по-голям ресурс на общините вследствие на тази промяна. Това реално не е така, тъй като въпросните инспектори ще изискват един документ в повече от обикновено – този за уредените права с двете организации. За разлика от проверките, правени от Министерството на културата, те няма да следят какъв репертоар звучи“, обясни наскоро Иван Димитров, изпълнителният директор на Музикаутор. Бе въведена и т.нар. солидарна отговорност в лицензирането на публични изпълнения на живо. Според нея ръководителите на локациите, в които се организират концерти, ще трябва да изискват от промоутърите документ за уредени права за събитието. В противен случай правоносителите ще могат да търсят полагащите им се възнаграждения и от тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.