Бетонов колектор оцветил в бяло река Струма

Бетонов колектор оцветил в бяло река Струма

Притеснени перничани сигнализираха РИОСВ - София

Нерегламентирани включвания на битови абонати в дъждовен колектор са довели до поредното замърсяване на река Струма в района на Перник. Това обявиха от РИОСВ – София, след подаден сигнал от притеснени перничани.

Установено е, че от дъждовен бетонов колектор на десния бряг на р. Струма изтичат води с предполагаем битов характер. При проверката са взети контролни водни проби за физико-химичен анализ на три места – преди включването на колектора, след включването и от самия колектор. Резултатите от физико-химичния анализ на взетите проби ще бъдат предоставени на РИОСВ-София, след лабораторното им изпитване.

За установения бетонов колектор няма издадено разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води по реда на Закона за водите. В близост до колектора няма наличие на производствени предприятия, които да са евентуален източник на замърсяване на реката, обявиха още от екоинспекцията.

Съгласно действащо законодателство „кметът на общината контролира изграждането, поддържането и правилната експлоатация на канализационните мрежи и съоръженията за пречистване на битови отпадъчни води“. Предвид установеното нерегламентирано заустване в река Струма, от страна на РИОСВ-София ще бъдат предприети административнонаказателни действия срещу кмета на Община Перник. На Станислав Владимиров са дадени предписания за извършване на обследване на бетоновия колектор за установяване на нерегламентирани включвания в него на битови абонати, с цел преустановяване на замърсяването на река Струма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.