БЕТОН НА ПЛАЖА: Проверяват отново концесионера на
4

БЕТОН НА ПЛАЖА: Проверяват отново концесионера на "Смокиня"

След багера на плаж „Смокиня” на ивицата се появиха бетонни блокове. Концесионерът на плажа Иван Алексиев обясни, че това са така наречените „бетонни пети” или „бетонни стъпки”, които се зариват в пясъка, за да се поставят върху тях преместваемите обекти и те са разрешени по закон.

Заместник-кметът в Община Созопол Румен Кисьов заяви, че концесионерът няма разрешение за поставяне на заведения на плажа, а от 15 май е в сила забрана за строителство. 

Концесионерът на плажа обясни,че няма унищожаване на плажна ивица или дюни. Блокчетата ще бъдат вкопани в пясъка, за да се поставят върху тях основите на три временни заведения на мястото на разрушените преди месец и половина.

По разпореждане на министър Стела Балтова Министерството на туризма ще извърши незабавно документална проверка и инспекция на място на морски плаж „Смокините-север“, съвместно с органите на РДНСК, за да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера, се казва в позиция на ведомството. 

При предходна проверка е установено нарушение на основни договорни задължения при стопанисване на обекта на концесия в съответствие с предназначението му за нуждите, за които е предоставен и е наложена неустойка в размер на 5% от размера на концесионното възнаграждение за 2021 г., заявяват още от министерството. 

„Нашите притеснения са свързани с информацията. Всичко се случва, а хората нямат идея какво ще се случва. Ние знаем, че територията е дадена на концесия и има разрешение за различни дейности. Компетентните органи трябва да разгледат случая”, казват от фондация „Биоразнообразие”.

„Първо казаха, че съм разрушил дюните. Проверките доказаха, че това не е така. Имам проект, който е минал през абсолютно всички проверки от страна на държавата. Тук няма да има дискотеки и нощни заведения. На този плаж се изграждат три нови заведения. Едното ще е дневен бар, а другото луксозен ресторант”, обясни концесионерът на плаж „Смокиня” Иван Алексиев.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.