Тя е авантюрист, царица на любопитството и един от най-обичаните университетски преподаватели по класическа история в Кеймбридж, въпреки че е възпитаничка на Оксфорд. Нейното име е Бетани Хюз, но след десетки документални поредици, които прави за National Geographic, BBC, Discovery, The History Channel, Channel 4 и Viasat History, спокойно може да й сложим шапка и да я обявим за женския вариант на Индиана Джоунс. 52-годишната британка се гмурка без да се замисля, влиза в неотваряни гробници, преминава покрай военни сражения, само и само да стигне до дълбините на историята, да ги покаже на зрителите, а и на студентите си в аулата, които с нетърпение чакат да чуят всичко от първа ръка.

Поредната документална поредица, която ще завладее ефира на Visat History още от тази вечер носи името „Нил: 5 000 години история“. Древен Египет е оставил след себе си невероятно завещание от гробници, храмове и артефакти, всички богати на детайли и символика, които разказват за живота и смъртта на двата бряга на река Нил. Започвайки от устието й, професор Бетани Хюз изминава близо 1000 мили с различни лодки до границата със Судан. Спира на най-важните, любопитни и мистериозни места, за да разкаже невероятни истории за великата египетска империя. Използвайки името и контактите си в средите, тя се среща с археолози, изследователи и местни хора, с които посещава най-внушителните и непознати монументи, получава привилегирован достъп до най-новите открития и заедно с екипите на място се включва в декодирането на древни надписи, стенописи и идеално запазени рисунки, за да повдигне завесата за новите страни от историята на тази двулика цивилизация.

Малко преди премиерата на новата й документална поредица Бетани Хюз, разказа подробности за пътешестивето си по Нил и новите открития пред „Монитор“.


- Кое беше най-важното и впечатляващо откритие, което направихте, пропътувайки тези 1000 мили по река Нил?

- Имах невероятно изживяване в храма на крокодилите в Ком Омбо, докато разкопаваха непознат каменен монумент от Сет I, който е бил един от най-силните хора в света, и този монумент буквално беше изровен от земята пред очите ми. Но има още много открития. Прекарах време в наблюдение на работата по мумията на бабата на Тутанкамон и дори отворихме капака на саркофага й. Влязох и в гробницата, която никога до този момент не беше изследвана. Така че ще има много нови открития във всеки епизод на поредицата.

- Може ли да ми разкажете повече за бабата на Тутанкамон?

- Когато поместихме капака на саркофага, усетихме мириса на смолата, което беше впечатляващо. Буквално можеш да усетиш как е миришел древен Египет преди 3500 години. Тя самата прилича на Тутанкамон. Има същата уста, същата захапка като него, и много красива, ягодоворуса къдрава коса. Беше просто… Да наблюдаваш лицето й след толкова векове беше истинска привилегия. Настина невероятен момент за самата мен.

- А някое от откритията ви може ли да промени историята?

- Да, мисля, че попаднахме на няколко неща, които ще пренапишат историята. Като например някои невероятни документи от Сет I. Влизането в гробница, която не е отваряна преди, също беше страхотно. Влязохме 100 метра под земята. Нямаше кислород, по-точно бяха много минимални нива, и се опитвахме да си представим как тези хора са свалили огромен, гранитен саркофаг на това място. През цялото време намирахме нови парченца от пъзела на историята на древен Египет.

- Кое беше най-трудното в организацията на подобно пътуване и колко време ви отне да го организирате? Колко голям е екипът ви?

- Отне ни около година, но сме много малък екип. Когато снимаш документалистика, предполагам хората си мислят, че имаш огромен екип, но не е така. В един от епизодите ще видите лодката, с която се движим, как буквално се качва на единия бряг на Нил. Наложи се един от операторите да се гмурне и да я освободи, защото бяхме заседнали в пясъка. Има истински опасности. Такива, които могат да застрашат живота ти, но пък и такова пътуване се случва един път в живота и си струва да направиш всичко. Огромна привилегия е да прекосиш Египет по Нил и в същото време да правиш подобен род открития за историята на древната цивилизация на всяка крачка.

- Зад гърба си имате подобни поредици за Помпей, Рим и още други. Кое беше най-опасното ви преживяване по време на работа досега?

- Мисля че всички те са доста опасни проекти. Не знам как винаги се озовавам на опасни места. Тъкмо се прибрах от сирийската граница и там, където снимах, можеш да чуеш бомбите наистина близо. Опитвах се да направя нещо за възстановяването на забележителностите в Северна Йордания. Така че където и да ида се случва или политически преврат, или избухва война или като в Бенин, където избухна епидемия от холера. Донякъде се случва така, защото посещавам най-„горещите“ точки от човешката история, които са горещи точки и днес. Изглежда, че живея живота си устремена към тези места. Нистина опасни. Просто се опитвам да съм разумна и разсъдлива. Може би обаче най-опасното нещо, което съм правила беше последното пътеществие по Нил, когато влязох в онази неотваряна гробница, където имаше какви ли не отровни газове и си мислех, че ще умра. В следващия момент обаче си казах: “Добре, древна египетска гробница съвсем не е лошо място за умиране!”.

- Какъв е следващият ви проект?

- Ще се върна в Египет за още изследователска дейност – нови открития за някои от мумиите, имаме нови технологии и техники, които могат да ни кажат повече за начина им на живот.

- А интересувате ли се от историята на траките, които са живели по нашите земи?

- Разбира се. Това наистина ме интригува и бих дошла да направя една поредица. Така че, ако някой от България би искал да ме покани, на разположение съм. Веднага ще дойда да снимам.

- Kолко е трудно да съчетавате работата си на университетски преподавател с телевизионните проекти и как студентите ви приемат кариерата ви на екран?

- Моите студенти обожават това, което правя на екран. Това че правя двете неща едновременно ми помага да поддържам академичен режим и да правя същевременно всички тези авангардни открития, а после - да слушам от студентите отзиви. Двете неща си взаимодействат страхотно – мога да се върна от изследване и да им разкажа всичко от първа ръка. Така че те обичат да слушат. Обожават това, че чуват подробностите преди който и да било друг. Получават премиерата на шоуто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БГ филмът “Ятаган“ грабна 105 хил. лв. от боксофиса

Премиерният български филм „Ятаган“ спечели близо 105 хиляди лева след премиерния си уикенд по кината. Сатиричната лента на режисьора Андрей Андонов привлече интереса на над 11 хиляди зрители и така се нареди на второ място по гледаемост през почивните дни.

Азис постъпи в болница

Кралят на поп-фолка Азис бе хоспитализиран. В причина за това се превърна ангина, а изпълнителят на „Мотел“ сам съобщи за заболяването си.