Берем зрели праскови с електронен нос

Берем зрели праскови с електронен нос

Бразилски учени разработиха „електроннни носове” за откриване на узрели праскови, пише freshplaza.com. Уредът определя най-сочните плодове с до 98 % точност.

Разработката е дело на Серхио Луиз Стеван, колегите му от Федералния технологичен университет на Парана и Държавния университет на Понта Гроса, Бразилия.

''Заради дъжда, различните почви и редица други фактори е възможно плодовете по дърветата в една овощна градина да узреят по различно време. При прибирането на реколтата се случва да се откъснат и все още зелени плодове, което може да доведе до финансови загуби на фермера'', коментира Стеван.

Именно поради тази причина се ражда идеята за създаването на е- носовете, които да помогнат да се избегнат ударите върху продажбите на фермерите. Прасковите отделят специални молекули - летливи органични съединения (ЛОС), които се различават по количество и тип в зависимост от фазата на растеж на плодовете.  Чрез изобретението може да се извършва мониторинг на зрелостта на плодовете и ЛОС, генерирани от културата.  

Според изследователите е-носът има няколко предимства пред съществуващите подходи за определяне на зрялост, включително че той извършва анализи в реално време (в открита среда) и не изисква директно боравене с плодовете.

Системата за електронни носове, създадена от екипа на Стеван, има набор от сензори за газ, чувствителни към конкретни ЛОС. Специален алгоритъм пък се използва за разпознаване на комбинациите от молекули, свързани с трите етапа на зреене на прасковите – неузрели, зрели, презрели Данните се съхраняват вътре в SD карта с памет и се предават чрез Bluetooth или USB на компютър за анализ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.