Берат щайги с домати от чери храсти
2

Берат щайги с домати от чери храсти

В Пермакултурна градинка в Герман покриват лехите с кашони срещу трева

От два квадратни метра градинарка е извадила двадесет щайги с домати в Драгалевци, квартал на София. Става дума за сорт чери, който расте във вид на храст. Удивителното е, че почвата там е глинеста, слабоплодородна, а растенията са били подхранвани само с компост, купен от цветарските магазини. Това разказа Силвия, която всъщност е отгледала черито - чудо в градината си пред "Телеграф".

Герман

От тази година тя е един от членовете на Споделена пермакултурна градинка Герман, която се набира близо до София, а нейн основател е програмистът Светлин. Силвия е негова колежка. Ще се занимава с градинарство, заради детето си, за да му осигури чисти зеленчуци. Градината в Герман е разделена на много парцели, които се обработват от хора на различна възраст и професии. Основното, което ги обединява е жаждата им да произвеждат качествена храна.

Видове култури

Принципът, който следват е да се придържат към старото градинарство, при което в една градина има различни видове култури. По този начин те се пазят взаимно и подхранват почвата с различни вещества. В градинката не се използват химически препарати, а за наторяване компост от коприва и други растения, или прегоряла оборска тор. Мястото е благодатно за троскот, който буи без да се притеснява.

С кашони

Земята не е най-благодатната и лесна за обработка, но мераклиите са намерили начин да се справят и с камъните и глината. Те вадят до корен троскота и малки камъни с лопата торнадо. По този начин разрохкват и почвата, което с традиционните градинарски сечива би отнело часове.

Последната иновация на Светлин за справяне с тревата е като върху площите, които през пролетта няма да се засяват, е да се покриват с кашони. Притискат се камъни върху листовете и така престояват до август или началото на септември.

Зеле

Така потискат растежа на треви и плевели с хартията, която е екологичен продукт, направен от дървесина и се разгражда. В същото време почвата сякаш омеква и след няколко месеца може да се обработва много по-лесно. Тя е готова за обработка в края на лятото, когато е време да се засади зимното зеле, есенен чесън и арпаджик.

Трева

Друг начин да потискат плевелите е с извадената трева, която след това разхвърлят върху повдигнатите лехи. Така тя служи и за естествена тор. Навсякъде в градината са насадени китки с невен, лавандула, джоджен и различни подправки. Те хем красят зеленчуците, хем ги пазят от различни вредители. Спазват се правилата на харесване и отблъскване между растенията. Например невенът е обичан от домати, пипер и череши. Копърът от краставици. Босилек и джоджен помага и пази картофовите растения и т.н. Благодарение на тези грижи, въпреки че това не е най-плодородната почва, която всеки стопанин би искал да обработва, най-сигурният показател, че е чиста от химикали и жива, е наличието на червеи.

Изобилие

Според Силвия земята в Герман е много по-плодородна от тази в Драгалевци.

Тя очаква още по-изобилна реколта от доматите, които ще засади. Някои от съседите пък смятат да си засадят готовите разсади с домати, пипер и краставици в пръст, оградена с автомобилни гуми. Това ще даде възможност да ги запълнят с по-плодородна почва и ще улесни грижите им за растенията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.