0

О т два квадратни метра градинарка е извадила двадесет щайги с домати в Драгалевци, квартал на София. Става дума за сорт чери, който расте във вид на храст. Удивителното е, че почвата там е глинеста, слабоплодородна, а растенията са били подхранвани само с компост, купен от цветарските магазини. Това разказа Силвия, която всъщност е отгледала черито - чудо в градината си пред "Телеграф".

От два квадратни метра градинарка е извадила двадесет щайги с домати в Драгалевци, квартал на София. Става дума за сорт чери, който расте във вид на храст. Удивителното е, че почвата там е глинеста, слабоплодородна, а растенията са били подхранвани само с компост, купен от цветарските магазини. Това разказа Силвия, която всъщност е отгледала черито - чудо в градината си пред "Телеграф".

Герман

От тази година тя е един от членовете на Споделена пермакултурна градинка Герман, която се набира близо до София, а нейн основател е програмистът Светлин. Силвия е негова колежка. Ще се занимава с градинарство, заради детето си, за да му осигури чисти зеленчуци. Градината в Герман е разделена на много парцели, които се обработват от хора на различна възраст и професии. Основното, което ги обединява е жаждата им да произвеждат качествена храна.

Видове култури

Принципът, който следват е да се придържат към старото градинарство, при което в една градина има различни видове култури. По този начин те се пазят взаимно и подхранват почвата с различни вещества. В градинката не се използват химически препарати, а за наторяване компост от коприва и други растения, или прегоряла оборска тор. Мястото е благодатно за троскот, който буи без да се притеснява.

С кашони

Земята не е най-благодатната и лесна за обработка, но мераклиите са намерили начин да се справят и с камъните и глината. Те вадят до корен троскота и малки камъни с лопата торнадо. По този начин разрохкват и почвата, което с традиционните градинарски сечива би отнело часове.

Последната иновация на Светлин за справяне с тревата е като върху площите, които през пролетта няма да се засяват, е да се покриват с кашони. Притискат се камъни върху листовете и така престояват до август или началото на септември.

Зеле

Така потискат растежа на треви и плевели с хартията, която е екологичен продукт, направен от дървесина и се разгражда. В същото време почвата сякаш омеква и след няколко месеца може да се обработва много по-лесно. Тя е готова за обработка в края на лятото, когато е време да се засади зимното зеле, есенен чесън и арпаджик.

Трева

Друг начин да потискат плевелите е с извадената трева, която след това разхвърлят върху повдигнатите лехи. Така тя служи и за естествена тор. Навсякъде в градината са насадени китки с невен, лавандула, джоджен и различни подправки. Те хем красят зеленчуците, хем ги пазят от различни вредители. Спазват се правилата на харесване и отблъскване между растенията. Например невенът е обичан от домати, пипер и череши. Копърът от краставици. Босилек и джоджен помага и пази картофовите растения и т.н. Благодарение на тези грижи, въпреки че това не е най-плодородната почва, която всеки стопанин би искал да обработва, най-сигурният показател, че е чиста от химикали и жива, е наличието на червеи.

Изобилие

Според Силвия земята в Герман е много по-плодородна от тази в Драгалевци.

Тя очаква още по-изобилна реколта от доматите, които ще засади. Някои от съседите пък смятат да си засадят готовите разсади с домати, пипер и краставици в пръст, оградена с автомобилни гуми. Това ще даде възможност да ги запълнят с по-плодородна почва и ще улесни грижите им за растенията.