Бепе Грило натирва пенсионерите от избирателните урни

Бепе Грило натирва пенсионерите от избирателните урни

Основателят на управляващото в Италия движение „Пет звезди“ и известен комик Бепе Грило поиска да бъде отнето правото на гласуване на пенсионерите.

Политическият гуру на властващата вече година и половина формация смята, че след като достигнат определена възраст, хората много, много не били загрижени за социалното, политическото и икономическото бъдеще на страната. Което според Грило трябвало да остане в ръцете на младите, изборът му да бъде техен приоритет и ето защо вече било време да бъде дадено правото на глас и на 16-годишните.

„Просто сега има премного възрастни избиратели и техният брой нараства непрекъснато“ – пише основателят на „Пет звезди“ в собствения си блог. „А вотът – подчертава той, - не би трябвало да бъде безкрайна привилегия, а едно участие във формирането на съдбата на политическата общност с всички произтичащи от него облаги и рискове“. „Но какво трябва да направят демокрациите, когато интересите на възрастните изглеждат в контраст с интересите на младите поколения?“ – пита Грило и отговаря: „Ами техният вот трябва да бъде изцяло премахнат, за да се гарантира, че бъдещето ще бъде изцяло моделирано от тези, които имат реален интерес да видят осъществен собствения им социален проект.“

В интерес на истината Бепе Грило не посочва точната възраст за лишаване от право на глас на италианците, но дава да се разбере, че става дума за живеещите сега на Апенините към 13,5 млн. души, които били над „пенсионните 65 години“. И може би защото самият той вече е на 70 години, „бащата“ на „Пет звезди“ подчертава, че лишаването от правото на глас на старите хора нямало да бъде дискриминация към една или друга социална група хора. Защото според него въпросното лишаване щяло да се отнася за всички, а всички остарявали и съответно трябвало да се доверят на младите, които пък би трябвало да им бъдат благодарни за това.

В първите си коментари на идеята на Грило, мнозина наблюдатели я нарекоха „налудничава изцепка“, но други припомниха, че той често го е играл политически пророк и почти никога не е бъркал в прогнозите си.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.