Бент на безхаберието

Бент на безхаберието

Пороите довлякоха стотици, ако не и хиляди тонове боклук в реките у нас. Така се образуваха пък десетки бентове на безхаберието. Безхаберие първо от нас хората, които очевидно не ценим това, което природата ни дава безплатно за средата, в която живеем. За да отидеш и да си метнеш старите гуми, ръждясалата пералня или стария телевизор трябва да нямаш грам уважение към природата. А неуважението, както знаем, рано или късно води до драматични последствия.

В този случай дори не говорим за това, че замърсената вода води до унищожаване на рибите и насекомите във водния източник, че това пък неминуемо довежда до намаляване на броя на птиците и животните в района, които се хранят с тези риби и насекоми. А и речните растения също страдат. В най-лошия вариант замърсената вода може да причини сериозни здравословни проблеми на хората и животните. Водата, която е била замърсена с болестни бактерии може съвсем директно да ни се отрази на здравето. Някой ще каже, рибата няма как да измре от пластмасови бутилки. Обаче целият боклук, който се изхвърля в реката, независимо дали е органичен или е някакви вещи и опаковки предизвиква покриване на дъното с тиня. Това директно променя не само подводната структура, но и биоживота на реката.

Да, поройните дъждове не са нещо, което може да се контролира. Чистенето на коритата на реките обаче си е изцяло наша работа. Да кажем по-точно, работа на кметовете. Това между другото е второто безхаберие. Разбира се, че не се отнася за всички местни началници. Обаче как може да се тълкува фактът, че някои общини имат по два, три, четири и пет акта от регионалните екоинспекции. Рекордьор е Сопот с пет акта, Средец и Асеновград с по три, а Исперих, Цар Калоян, Силистра, Тутракан, Дупница и Бобошево са санкционирани по два пъти. Това на практика означава, че еколозите един път са дали предписания, те не са били изпълнени и при повторна проверка е написан акт. Възможно е и наказателните постановления да са за различни рекички на територията на общината. Но, както видяхме съвсем наскоро, и най-малката бара може да се превърне в придошла кална вълна, която да залее къщи и коли.

Е, накрая стигаме и до държавата. И да, винаги става дума за пари. Разчистването на плаващото сметище при ВЕЦ Своге на Искър стана с намесата на премиера, преди това очевидно някой е преценил, че не може да се отпусне сериозна сума за разчистване на боклуците, тъй като там те се събират при висока вода. От друга страна, обаче откъде-накъде държавата, тоест всички ние, ще плащаме за безхаберието на тези, които хвърлят и цапат. Да доржават не ни дължи това, тя обаче би трябвало да действа профилактично и много прозорливо по темите, които касаят бъдещето. Климатът се променя, това вече и на децата е ясно. Колкото и да обясняват, че аномалиите са се случвали и преди и ще се случват в бъдеще, те зачестяват. Затова и трябва да се мисли и действа много по-рано от появата на катаклизмите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.