Руски белоемигранти стоят зад инициативата за първия "руски паметник" в Шумен, показа историческа справка на "Монитор". Първоначално паметникът бил извън пределите на града, после около него се оформила циганската махала "Бялата пръст", а впоследствие той бил изкаран от махалата и монтиран в малка градинка между къщите в северната част на Шумен.

Паметникът представлява около 3-метров обелиск и е бил направен от представители на техническия батальон на руската царска армия през май 1923 г. По онова време Шумен е един от центровете на белогвардейската емиграция, в града има гимназия, болница, дом за инвалиди.

Тачим Освобождението с 400 паметника (ТЕМАТА)

Обелискът бил поставен върху гробовете на 45 руски воини. Архивните снимки показват съществено различие между паметника, сниман през 1938 г., и настоящия обелиск, който е изписан на руски език с типични за българите грешки.

Бургас почита полковник Лермонтов

Вероятно е било направено подобрено копие на обелиска. В архивите липсва информация какво точно се е случило след преместването му на ново място.

Априлци – почти във всеки град в Пазарджишко

През 2018 г. пред паметника е проведено първото официално тържество за 3 март с участието на кмета на Шумен. Причината обелискът да изпадне в немилост след 9 септември 1944 г. е идеологическа – вдигнат е от белогвардейци.

Варна пази спомена за капитан Петко Войвода

Под тепетата почитат и подвига на финландските войни

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Тихомир Радев ще гребе в режим на оцеляване по маршрут от Жул Верн от извора до устието

Полицай се спусна на 2500-километрово плаване по Дунав от Шумен

Тихомир Радев ще гребе в режим на оцеляване по маршрут от Жул Верн от извора до устието

Над стотина приятели, скаути, полицаи и граждани изпратиха от Шумен полицая Тихомир Радев към екстремната му авантюра да преплава Дунав с пластмасов каяк от извора му в Германия до устието на румънска територия. Днес беше сухият старт пред "Арена Шумен", а каяка с около 30 килограма багаж Тишо ще пусне на вода на 11 юни в Инголщадт.

Град удари Преславско

Силен град е ударил във вторник по обяд преславското село Кочово, съобщиха очевидци.

Тихомир Радев ще мине на каяк по следите на Илия Бруш (Сергей Ладков) от

Полицай от Шумен тръгва по маршрут на Жул Верн

Тихомир Радев ще мине на каяк по следите на Илия Бруш (Сергей Ладков) от "Дунавския лодкар"

Ченге от Шумен ще замени за близо месец полицейската патрулка с експедиционен каяк и ще измине 2500 километра по река Дунав. Главен полицай Тихомир Радев от "Охрана на обществения ред" и командир на отделение в РУ на МВР в Шумен ще изгребе маршрута на литературния герой от романа на Жул Верн "Дунавския лодкар" Илия Бруш (Сергей Ладко или Сергей Ладков).