Руски белоемигранти стоят зад инициативата за първия "руски паметник" в Шумен, показа историческа справка на "Монитор". Първоначално паметникът бил извън пределите на града, после около него се оформила циганската махала "Бялата пръст", а впоследствие той бил изкаран от махалата и монтиран в малка градинка между къщите в северната част на Шумен.

Паметникът представлява около 3-метров обелиск и е бил направен от представители на техническия батальон на руската царска армия през май 1923 г. По онова време Шумен е един от центровете на белогвардейската емиграция, в града има гимназия, болница, дом за инвалиди.

Тачим Освобождението с 400 паметника (ТЕМАТА)

Обелискът бил поставен върху гробовете на 45 руски воини. Архивните снимки показват съществено различие между паметника, сниман през 1938 г., и настоящия обелиск, който е изписан на руски език с типични за българите грешки.

Бургас почита полковник Лермонтов

Вероятно е било направено подобрено копие на обелиска. В архивите липсва информация какво точно се е случило след преместването му на ново място.

Априлци – почти във всеки град в Пазарджишко

През 2018 г. пред паметника е проведено първото официално тържество за 3 март с участието на кмета на Шумен. Причината обелискът да изпадне в немилост след 9 септември 1944 г. е идеологическа – вдигнат е от белогвардейци.

Варна пази спомена за капитан Петко Войвода

Под тепетата почитат и подвига на финландските войни

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Библиотеката в Шумен тръгва с разнос на книги по домовете

Доставка на книги по домовете започва от 25 септември Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров". Услугата е предназначена за хора с трайно или временно ограничена подвижност и ще бъде безплатна за читателите, съобщи говорителят на читалнята Татяна Вътова.

Перлата на Шуменското плато беше затворена през  лятото заради размножаването на прилепите

Пещерата "Бисерна" отваря за туристи от 2 септември

Перлата на Шуменското плато беше затворена през лятото заради размножаването на прилепите

Пещерата "Бисерна" в Шумен отваря вратите си за посетители отново от 2 септември, съобщи пресаташето на Природен парк "Шуменско плато" Ирина Павлова. Перлата на платото беше благоустроена преди няколко години, но едва тази пролет стана достъпна за официални посещения, а от началото на май беше затворена отново за да не се смущават колониите от прилепи в размножитения им период.

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Реставратори върнаха блясъка на Томбул джамия в Шумен

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Фини извивки, поразяваща очите полихромия и нахлуваща през цветни витражи светлина посрещат от края на юли вярващите и туристите в най-големия мюсюлмански храм в България "Шериф Халил паша", познат популярно като Томбул джамия. Преди две седмици е приключила цялостната реставрация на молитвената част, а реставраторите са се прехвърлии в медресето и двора, като всички работи трябва да приключат до края на годината.