Bellingcat и The Insider извадиха нова серия за „приключенията“ на отровителите от руските служби
2

Bellingcat и The Insider извадиха нова серия за „приключенията“ на отровителите от руските служби

Цел на агентите е бил и журналистът и политик Владимир Кара-Мурза

Групата служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), за която се твърди, че е организирала отравянето на Алексей Навални, е направила два опита да отрови журналиста и политик Владимир Кара-Мурза през 2015 и 2017 г.

До това заключение са стигнали авторите на новото разследване на Bellingcat и The Insider, които са установили, че служители на ФСБ са следвали Кара-Мурза по време на пътуванията му.

 

Първо отравяне

Както са установили разследващите, служителите на ФСБ са започнали да следват Кара-Мурза по време на пътуванията му три месеца преди първото отравяне, което се случва през май 2015 г. Заедно с него те пътуват до Томск, Санкт Петербург, Калининград и Казан.

По време на четирите пътувания, заедно с Кара-Мурза е пътувал и Александър Самофал, служител, когото разследващите преди това са установили, че е шпионирал политика Никита Исаев (той не е бил член на групата, преследвала Навални). Константин Кудрявцев участва в едно от четирите пътувания.

Кара-Мурза се е почувствал зле два дни след завръщането си в Москва от Казан. Авторите на разследването предполагат, че отровителите са нанесли токсина в московския му апартамент (той е живял сам, а във входа няма видеокамера), или са нанесли отрова по бельото му, докато е бил все още в Казан - вероятно политикът е го е обул след като се завръща в Москва ...

В същото време разследващите подчертават, че не разполагат с геоданните на телефоните на служителите на ФСБ, поради което не е възможно да се изясни движението им в Москва в тези дни.

Любопитно е също, че Кара-Мурза е планирал да вземе участие в кръгла маса в Калининград на 27 май - и е щял да лети, ако не е бил отровен на 26 май. Служителите на ФСБ, които следват Владимир при всички предишни пътувания, дори не са си резервирали билети до Калининград. Очевидно те са знаели предварително какво ще се случи на 26 май.

След като е приет в болница, на Кара-Мурза е диагностицирана сърдечна недостатъчност. Разследващите обръщат внимание на факта, че "събитията поразително приличат на случилото се с Навални в Омск": главният лекар на болницата настоява, че Кара-Мурза не може да бъде транспортиран и не може да бъде изпратен за лечение в чужбина, а пресата, цитирайки анонимни източници, започна да пуска версии, че политикът е прекалил с антидепресантите.

 

Второ отравяне

Въпреки че според адвоката на Кара-Мурза поканеният лекар е оценил вероятността за оздравяването му на 5%, политикът скоро започва да се възстановява. След като той подновява пътуванията си из страната, служители на ФСБ отново започват да го следват. Както са установили разследващите, през 2016 г. те придружават журналиста в пътуванията му до Казан, Санкт Петербург и Нижни Новгород.

Кара-Мурза е отровен отново на 2 февруари 2017 г. Разследването не предоставя доказателства, че служители на ФСБ са го следвали в дните, непосредствено преди отравянето. Авторите на разследването обаче предполагат, че отровата може да е била нанесена върху четката за зъби на журналиста.

В този случай минават около осем часа между напускането на дома и внезапната поява на симптомите - това е твърде много за действието на някой от отровите, които познаваме. Един от най-вероятните сценарии в този случай е прилагането на отровата чрез четката за зъби. Подобно на бельото, предметите за лична хигиена са много удобен инструмент за отравяне, тъй като изключват възможността да бъдат използвани от други лица. Кара-Мурза е взел четката за зъби със себе си този ден и си е измил зъбите около 3-4 часа преди появата на симптомите.

След второто отравяне, съпругата на Кара-Мурза Евгений получава проби от кръвта му от болницата и след известно време ги предава на агенти на ФБР. Било й е обещано да бъдат тествани в лаборатория, акредитирана от ОЗХО, но след това ФБР отказва да сподели резултатите. След като съдът разпорежда това да бъде направено, ФБР публикува само някои фрагменти от доклада, позовавайки се на секретността на останалите. Декласифицираните данни съдържат само заключения, че Кара-Мурза е умишлено отровен, но не се казва с какво точно.

Защо е цялата тази секретност? Възможно е отговорът на този въпрос да бъде намерен в няколкото десетки страници по случая, които все пак са публикувани. В един от разсекретените документи се казва, че в края на януари 2018 г. някой (името е скрито в документа) трябва да отлети за Вашингтон, като преди това поиска среща с директора на ФБР Кристофър Рей.

Както подчертават The Insider и Bellingcat, в края на януари 2018 г. шефът на ФСБ Александър Бортников, ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин и шефът на ГРУ Игор Коробов са посетили САЩ -  разследващите отбелязват, че един от тях може да се е срещнал с шефа на ФБР. „Самият факт, че има споменаване на тази среща в документите по случая Кара-Мурза, предполага, че въпросът за него е бил обсъден на срещата и в този случай отказът да се публикуват резултатите от анализите може да е част от някакъв вид на сделка “, смятат авторите на разследването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.