Bellingcat: Отровител на Гебрев - с прикритие на руски дипломат в Швецария

Bellingcat: Отровител на Гебрев - с прикритие на руски дипломат в Швецария

Гордиенко два пъти се опитал да отрови българския търговец

Един от тримата разследвани от българската прокуратура за покушение срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев Георги Грошков всъщност е работели и като руски дипломат в Женева с истинско име Егор Александрович Гордиенко. Това твърди сайтът Bellingcat в статията си An Officer And A Diplomat: The Strange Case Of The GRU Spy With A Red Notice. Сега в разследването на Bellingcat помагат Tamedia (Швейцария) и The Insider (Русия).

Грошков е заподозрян за два от петте опита за покушение срещу Гебрев. Според разкритията, той е бил трети секретар в представителството на Русия в седалището на Световната търговска организация в Женева.

За този опит за убийство на Гебрев преди месец българската прокуратура повдигна задочно обвинения на трима офицери от Руското военно разузнаване (известно преди като ГРУ). Това са Сергей Викторович Павлов, подвизавал се като С.В.Л, Сергей Вячеславович Федотов, пътувал в чужбина под самоличността на Д.В.С и Георги Горшков. Досегашни разкрития на сайта Bellingcat показаха, че тримата са част от екип от осем офицери от строго секретното подразделение 29155 на ГРУ. Според разследването на Bellingcat Сергей Павлов се е подвизавал като Сергей Лютенко, а Сергей Федотов като Денис Сергеев. Сега Bellingcat успя да разкрие истинската самоличност на Георги Горшков, който досега се смяташе, че е пътувал под самоличността на Пьотр Борисов.

От последното разследване на Bellingcat, става ясно, че Гордиенко/Грошков е участвал в два неуспешни опита за покушение в България през 2015 г. и освен това е бил акредитиран като дипломатт в Швейцария, в Женева, където работи за ГРУ под дипломатическо прикритие. Според Bellingcat, вероятно подпомага различни операции на руските тайни служби в Швейцария и може би е участвал в подготовката на отравянето на Скрипал.

Гордиенко/Грошков е първият действащ руски дипломат, който е издирван за опит за убийство с червена бюлетина от Интерпол. Той е трябвало да остане на работа в Женева до края на 2020 г., но е отзован по спешност в средата на мандата си, след разкритията на Bellingcat за работата на агенти от ГРУ, публикувани в края на 2018 г.

Според разкритията на Bellingcat, той пътува и работи под прикритие в периода 2008-2015 г. под предполагаемото име на Георги Александрович Горшков, роден 1977 г. Всъщност истинското му име, под което е акредитиран към Световната търговска организация в Женева, е Егор Александрович Гордиенко и е роден 1979 г. в Болград, където баща му, командир на военна част и там е разположена част от 98-та десантно-десантна дивизия. В началото на 80-те години баща му е преместен в Москва и семейството му се премества с него. Вероятно завършва Академията на ГРУ в Москва. Първото му международно пътуване е януари 2007 г., под истинското му име Гордиенко в Кайро. Работи в тайния Отдел 29155, където са Федотов и Павлов 2009 г. Първото пътуване под прикритието Георги Горшков е през септември 2010 г. до Барселона. После минава през Финландия, Украйна и Турция. През 2011 и 2012 г. той пътува само до Украйна и Турция. През 2013 г. Горшков отива и до Таджикистан, но вече заедно със Сергей Федотов“, т.е. името на корицата на Денис Сергеев. През 2014 г. пътува до Прага, а през юли, октомври и ноември прави три дълги пътувания до Швейцария, Франция и Италия. Пътува и до Краснодар и Крим, като се предполага, че участва в анексинрането на Крим. През юли 2014 г. семейството му се сдобива с апартамент в същата сграда в Москва, където Александър Мишкин и Владимир Моисеев също живеят.

На 11 февруари 2015 г. Горшков пристига от Москва в София. Девет дни по-късно той се връща в родината през Гърция. Тук Белингкат цитират разследването на българските власти, че това е било разузнавателно пътуване при подготовката за покушението над Емилиян Гебрев. Редица други членове на ГРУ пътуват до България през първите месеци на 2015 г.

На 24 април 2015 г. Горшков каца в Бургас. Други двама членове на екипа - Сергей Федотов (Денис Сергеев) и Сергей Павлов (Сергей Лютенко) пристигат същия ден. Взимат кола и идват в София в хотел "Хил" и изрично поискали стаи с изглед към входа на подземен гараж отстрани на хотела. Именно там е гаражът на компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев.

В 13:57 часа на 28 април един от тримата - за когото се смята, че е най-възрастният член на екипа, Денис Сергеев, може да бъде видян на видеото в подземния гараж на Емко.

По-късно същата вечер на Гебрев му прилошава. Още същата вечер Горшков, Федотов и Павлов летят от София до Истанбул, а от там в Москва.

Гебрев не умира, нито други двама, които също са отровени. Четири седмици по-късно, на 23 май 2015 г. Федотов се връща в Бургас. Наема автомобил и деактивира системата за проследяване на GPS. На 28 май 2015 г. Георги Горшков също каца в София.

В нощта на 28 май Емилиян Гебрев, който се възстановява във вила южно от Бургас, отново усеща симптомите на отравянето и синът му го закарва обратно във ВМА в София. На следващия ден Горшков и Сергей Федотов през Белград летят за Москва, където кацат на 30 май.

Малко след неуспешната българска операция личността на Горшков е изведена от строя, а Егор Гордиенко продължава работа за ГРУ.
През 2016 г. той предприема няколко полета от Москва до Новосибирск, Краснодар и Крим, но първото му международно пътуване е чак през 2017 г. На 27 януари той лети с дипломатически паспорт от Москва до Женева. Съдейки от списък за 2018 г., Егор Гордиенко е акредитиран като трети секретар на руската мисия в СТО. Дипломат коментира, че го разпознава по снимката от Bellingcat.
Егор Гордиенко участва в две маратонски бягания в Женева през януари и декември 2018 г.

Шефът на международните отношения на СТО Кийт Рокуел потвърди, че лице на име Егор Гордиенко наистина е акредитирано в СТО от Руската федерация през 2017 г. при срок, който трябваше да продължи до 2020 г., но е прекратен предсрочно през 2018 г. Рокуел заяви, че не познава Гордиенко, нито знае неговата неговата действителна функция, и заяви, че всяко от правителствата на страните-членки на СТО може да регистрира всеки човек като част от тяхната дипломатическа мисия. Говорител на швейцарското външно министерство също потвърди, че Гордиенко е акредитиран през януари 2017 г. и че акредитацията му е отменена на 31 октомври 2018 г.
Преглед на телефонните записи показват, че през 2017 и 2018 г. е бил в тесен контакт със Сергеев, Чепига, Мишкин и другите от Отдел 29155. Прави впечатление обаче, че от декември 2017 г. до февруари 2018 г. много офицери от ГРУ от отдел 29155 пътуват до Женева, включително полковник Анатолий Чепига и полковник Александър Мишкин, както и вездесъщият генерал Сергеев.
Само два месеца преди отравянето на бившия двоен агент на ГРУ в Солсбъри, което предполага възможна връзка между двете операции.
Още по-показателно за връзка може да бъде пътуването на поне един офицер от отряд 29155 до Женева в края на февруари 2018 г., само дни преди операцията в Солсбъри. Служителят на ГРУ Николай Ежов, пътуващ под прикритието си на Николай Кононихин, пристига в Женева на 21 февруари 2018 г., без билет за връщане. На 1 март 2018 г. той се появява на летището в 22:30 и купува билет в последния момент за самолет за Москва, заминаващ само час по-късно. Същата вечер Сергеев, Мишкин и Чепига летят за Лондон.
Николай Ежов беше един от служителите на ГРУ, участвал в подготовката за отравянето на България през 2015 г. Той остава в София две седмици през февруари и март.
След завръщането си в Москва на 4 юли 2018 г., три месеца след операцията „Скрипал“, Гордиенко веднага звъни на Сергеев, Мишкин, Чепига и Ежов.
В 8:21 ч. на 25 октомври 2018 г. Егор Гордиенко купува билет за последна минута до Москва за полет с тръгване в 10:40 през нощта. Билетът е двупосочен с връщане на 31 октомври. Въпреки това той никога не се връща в Женева и никога повече не пътува извън Русия.

При пристигането в Москва отива директно в централата на ГРУ в Хорошевское шосе 76Б, където говори с генерал Андрей Аверянов, командир на Отдел 29155. Той остава в щаба цял ден и след 17 ч. Се обажда на всички колеги, вероятно за да ги информира, че се е върнал завинаги.
На 31 октомври в крайна сметка Егор Гордиенко отива на летището, но не предприема полет за Женева, а взима семейството си, които също се връща у дома. Не е ясно защо Гордиенко си тръгва от Женева внезапно на 25 октомври 2018 г., но само няколко седмици по-рано Bellingcat идентифицира колегите му Боширов и Петров като полковник Чепига и Мишкин, а дни по-рано прекият му началник Федотов също беше обявен за Денис Сергеев, като разпространи и снимки.

От Белингкат отбелязват, че издирването на истинската самоличност на Горшков е било най-трудното.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.