0

Б енгалски тигри ще могат да видят посетителите на столичния зоопарк, след като падне карантината. Големите котки са изключително красиви и са едни от най-новите му обитатели.

Бенгалски тигри ще могат да видят посетителите на столичния зоопарк, след като падне карантината. Големите котки са изключително красиви и са едни от най-новите му обитатели.

Те са бели със сини очи. Цветът им се дължи на вид мутация. Досега в София не е имало подобни животни. След преговори и търсене зоопарка успява да се сдобие с белите тигри. Те са брат и сестра и са  млади животни на около година и половина. Още си нямат имена. Идват от зоопарк в Унгария.

„В случая карантината за тях е добра, защото по-лесно ще успеят да се адаптират към новия си дом. Срещата с голям брой посетители понякога е натоварваща, когато животното идва от друго място и трябва да свикне и да се чувства сигурно в зоната, която обитава. Те няма да бъдат размножавани ,тъй като това е процес, който се контролира. Всички животни от софийския зоопарк са включени в международна база данни. Специално за големите котки, а и за повечето видове, има ограничение за увеличение на популацията им. За да се стигне до размножаване трябва да получим разрешение. Ние се опитваме да не размножаваме неконтролируемо животните, защото това е проблем на зоопарковете в България“, казва още шефът на столичния зоопарк Добромир Бориславов. Целта на Софийския зоопарк е да отглежда ценни видове, които да радват посетителите, но и да им осигурява най-добрата грижа.