Бели биткойни за черни дни

Бели биткойни за черни дни

„Лееевовете в мааарки сменяям аз“ - рецитираше лирическата героиня с гласа на българската Мадона от Дупница в началото на 90-те години на миналия век. Само с пет думички Сашка Бакърджиева показваше незавидното положение на българския лев спрямо западногерманската марка и днес архаичният текст е свидетел за финансовата и инвестиционната култура на българина в периода на прехода от комунизъм към пазарна икономика.

30 години по-късно левът стои непоклатим и неунищожим като пластмасова бутилка, заровена в пясъчни дюни. Поне докато не бутне някой валутния борд. Въпреки това 140-годишната национална валута, за чиято рождена дата се смята 4 юни 1880 година, деня на приемането на Закона за правото на резание на монети в княжеството, продължава да не вдъхва доверие на част от спестовниците, които търсят нискорискови алтернативи за белите пари, трупани за черни дни. Ниските лихви по депозитите превръщат банките в очите на клиентите с невисока финансова култура просто в аналог на компотения буркан, напълнен с петолевки и двайсетачки, известен като „Бурканбанк“.

През годините мнозина българи със свободни средства изгърмяха в опит да постигнат по-висока доходност с помощта на пирамидални структури, други надуха с парите си балона на имотния пазар и като се съберат двете категории на едно място, разочарованите и ужилените бяха относително много. За да не повтарят грешките на своите дядовци и баби, внуците с пари, получени в много случаи като наследство от покойни вече баби и дядовци или от рентиерство на наследени от тях имоти, търсят по-сигурни алтернативи за обезопасяване и умножаване на паричните си средства.

Инвестиционната култура у нас все още е ниска, а при положение че и най-големите и опитни играчи на борсите трябва да се съобразяват с рисковете от вложенията в акции и ценни книжа, за тия, които не се замислят, единствената приемлива възможност е бягството към чужда валута, а през последните години към т. нар. дигитално злато - биткойна. Както коментира пред „Монитор“ експертът Владислав Драмалиев от фондация „Битхоуп“ биткойнът е „модерен и по-високорисков актив, който не води само до запазване на стойност, по-скоро обещава и има потенциал за големи покачвания в бъдеще.“

Биткойнът като спестяване е неразбираем за класическия спестовник - просто комбинация от букви, знаци и цифри, които може да бъдат записани в мозъка, на листче, във файл или някъде другаде на тайно място и да можете да ги ползвате когато ви се наложи независимо от държави, обществено устройство или климатични или други особености. За част от привържениците на това разплащателно средство, можем да ги наречем дигитални, тарикати, които презират аналоговите балъци (от балък – риба на турски, аналогия с разговорното „шаран“ за наивен човек), биткойнът е начин не просто да спестяваш, но да бъдеш cool, модерен, предвидлив, изобщо друга порода човек от XXI век.

Експертите твърдят, че дори и да има някакъв риск в дългосрочен план криптовалутата крие най-малка опасност от финансов провал. Вероятно трябва да се съгласим с такава оценка, но… с едно наум и с уговорката „засега“. Пред последните дни излезе новината, че Китай и създал прототип на квантовия компютър Jiuzhang, който се справил със стандартния алгоритъм за тестване 10 милиарда по-бързо, отколкото Sycamore - 53-кубитов прототип на квантовия компютър на компанията Google. Какво общо има тази новина с биткойна? Днес говорим за прототип, но с разгръщането на технологиите и навлизане на подобни квантови компютри в живота разгадаването и дешифрирането на нечие биткойн портмоне може да се окаже толкова лесно, колкото и разбиването на паролата за пощата в стандартна безплатна платформа. Да, звучи невероятно или поне малко правдоподобно. Но и Сашка от Дупница не е предполагала, че марката, заместител на лева, ще изчезне от финансовата реалност. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.