Белгийци наемат парцел за $40 на покрива и берат заразват

Белгийци наемат парцел за $40 на покрива и берат заразват

Peas&Love (Грах и любов) е рожба на Жан-Патрик Шипер, съосновател на най-голямото готварско училище в Белгия. След провала на проекта за устойчиво фермерство край Брюксел той се мести в самия град и започва да се занимава със земеделие по покривите и в градините, пише www.weforum.org.

Опит

„20 години се опитвах да отглеждам плодове и зеленчуци в моята градина или на терасата и всяка година се провалях - споделя той пред публиката на форум през 2017 г., година след създаването на Peas&Love. - Нито имах време, нито имах умения“, казва той.

„Идеята ми бе, че ако имам свой собствен източник на плодове и зеленчуци, които са местни, сезонни, хубави и качествени, това ще бъде чудесно“, добавя Шипер.

Техники

Той стартира Peas&Love, след като използва вертикални техники за отглеждане, за да преодолее предишните си градинарски несполуки. Към момента вече има три градски ферми в Брюксел и пет в Париж, където всеки може да наеме парче земя за около 40 долара на месец.

Работа

Цялата фермерска работа е грижа на компанията. Членовете са предупреждавани чрез приложение кога е време за прибиране на реколтата. Всяка градина от 4 квадратни метра е разделена на две части – една за самостоятелно използване от абоната и друга за отглеждане на реколта, която да бъде споделена от всички членове.


Мотивация

Мотивацията на хората, които са част от концепцията, е основно да възстановят връзката си с природата, но без да имат време или умения за градинарство, казва Шипер. Идвате всяка седмица да оберете своята реколта, но нямате време да вършите работата, за да я добиете.

Ценности

Става дума за създаване на общност от хора, които си помагат взаимно и споделят както храна, така и ценности, казва той. Това е нов подход към градското фермерство, който има 200 активни градски фермери в първата локация в Брюксел.

Дава 5% от площта за образователни проекти

Програмата на компанията Peas for all („Грах за всички“) осигурява 5% от площта на фермите й за образователни проекти и местни асоциации, за да се помогне на повече хора да се свържат с природата.

Жан-Патрик Шипер наскоро основа Европейска федерация за градско и вертикално земеделие, за да промотира концепцията и да осигури възможност за представяне на градските фермери на европейско ниво. Освен това създаде и Urban Farm Lab в Истанбул.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.