Белгия наложи погрешка карантина на българи, пътуващи натам

Белгия наложи погрешка карантина на българи, пътуващи натам

Пътуващите със самолет за Белгия на 1 септември българи от Югозападен район, където се намира и София, масово получиха текстово съобщение на телефоните си, че пристигат от червена Ковид-19 зона и трябва да се самоизолират за 14 дни. В ново съобщение белгийските власти изпратиха и уникален код-направление за теста, което ги поставя директно в системата за Ковид-19 проследяване. Оказа се обаче, че е станала грешка. 

Изненадата за пътуващите беше голяма, тъй като повече от седмица Югозападен район е в оранжевата зона на списъка, представен на уебсайта на Външното министерство на кралството. За страните и регионите, които белгийските власти са поставили в оранжевата зона 14-дневната карантина и тест, направен в Белгия, са препоръчителни, а не задължителни.

Според същия сайт от 3 септември вече няма нито един български регион в червената зона. При всички промени относно поставянето на регионите в България в една от трите зони, белгийските власти официално уведомяват и българските си колеги. Вероятно фалшивите съобщения, които бяха генерирани масово, се дължат на проблеми със системата.

Оставането вкъщи за 14 дни и тест обаче важи за хората, идващи от страни и региони обозначени в червената зона и според регулацията в кралството по време на карантината може да се излиза навън само в изключителни случаи - за посещение при лекар, за покупки в аптека или супермаркет. Всяко друго напускане на дома или приемане на посетители, се забранява. При пренебрегване на тези разпоредби глобите са солени.

На летище Завентем в Брюксел център за тестване все още няма. От информацията на летището дават уебсайт https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/, където пътниците могат да потърсят информация за лаборатории за тестване. Тези лаборатории работят само с предварително записване, а някои изискват и направление от личен лекар, независимо от кода, които е получен в текстовото съобщение. Цените за теста варират.

Всъщност всички, на които предстои пътуване в Белгия, трябва да попълнят и изпратят 48 часа преди пътуването специален формуляр за локация на пътници, които е публикуван на страницата на Белгийското външно министерство. В него пътникът трябва да посочи имената си, номера на личната си карта, номера на мобилния си телефон, номера на полета, с които ще пристигне, запазеното място, както и къде ще отседне в Белгия. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.