Бежанците за 2018 г. са над 70 млн. души

Бежанците за 2018 г. са над 70 млн. души

Броят на хората, бягащи от войни, преследване и конфликти, е достигнал 70,8 милиона през 2018 г. Това показва годишният доклад "Глобални тенденции" 2018 на Агенцията на ООН за бежанците. Броят им е два пъти повече отпреди 20 години. Спрямо 2017 г. пък бежанците са се увеличили с 2,3 милиона.

По данни на доклада през миналата година най-голям брой нови молби за закрила са подадени от граждани на Венецуела - общо 341 800. От 2015 г. насам близо 4 милиона венецуелци са напуснали страната си. Смята се, че това е една от най-големите съвременни кризи, свързани с разселване на хора по света. Въпреки че повечето от хората се нуждаят от международна закрила, към момента само около половин милион са подали молба за закрила.

Според Върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди цифрите потвърждават дългосрочната тенденция на нарастване броя на хората, бягащи от войни, конфликти и преследване.

70,8 милиона души е най-големият брой на разселени хора по света, който Агенцията на ООН за бежанците е регистрирала някога. Тази цифра включва три основни групи. Първата са бежанците - хората, принудени да напуснат страната си поради конфликти, войни или преследвания. По данни на ООН през 2018 г. броят на бежанците е достигнал 25,9 милиона в световен мащаб, което е с 500 000 повече отколкото през 2017 г.

Втората група включва хората, които търсят международна закрила - хора извън своята страна на произход, които все още очакват становище по молбите си за статут на бежанец. Към края на 2018 г. те са 3,5 милиона в световен мащаб.

Третата и най-голяма група (41,3 млн. души) са хора, разселени в други райони в рамките на тяхната собствена страна - вътрешно разселени хора.

През миналата година едва 92 400 бежанци са били презаселени - това е по-малко от 7% от броя на чакащите за презаселване. Около 593 800 бежанци са успели да се завърнат у дома, а 62 600 са били натурализирани.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.