БЕХ пласира четвъртата си емисия облигации за 600 млн. евро

БЕХ пласира четвъртата си емисия облигации за 600 млн. евро

На 15 юли БЕХ успя да пласира успешно своята четвърта поред облигационна емисия в размер на 600 милиона евро при годишен лихвен процент от 2,45%, съобщиха от холдинга.

Предвид изключително засиления интерес от страна на инвеститорите облигацията е била презаписана 2,3 пъти, а лихвеният процент съответно е най-ниският постигнат от "Български енергиен холдинг" ЕАД, откакто компанията участва на международните финансови пазари.

При предходните си излизания на международните финансови пазари, съответно през август 2016 г. БЕХ ЕАД постигна лихвен процент, възлизащ на 4,875 на сто, а при облигационната емисия от юни 2018 г. лихвеният процент беше на ниво от 3,5 процента. Също така на 15 юли 2021 г. БЕХ ЕАД постигна 7-годишен падеж на еврооблигациите, който ще настъпи през август 2028 г., посочват от холдинга.

Постигнатият по-нисък лихвен процент и по-дългият срок на емисията ще помогнат на компанията да намали допълнително ежегодните лихвени разходи и да оптимизира графика за погасяване на своите финансови задължения за по-дълъг период от време.

Приходите от новоемитираните облигации ще бъдат използвани за рефинансиране на емисията, пласирана през 2016 г., в размер на 550 милиона евро и с лихва, възлизаща на 4,875 процента, която е с падеж през август 2021 г., както и за общи корпоративни цели, с изключение на свързаните с въглища дейности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.