Бедствено положение заради манган във водата на пловдивско село
2

Бедствено положение заради манган във водата на пловдивско село

Бедствено положение заради високи нива на манган в питейната вода на село Брестовица обяви със своя заповед кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

Завишените стойности на химичния елемент във водата са в пъти над допустимите – при разрешено количество от 50 мг/л стойностите на мангана в питейната вода е над 1000 мг/л.

Решението за обявяване на извънредно положение е след заседание на Общинския кризен щаб и ще бъде представено пред Междуведомствената комисия по  бедствия и аварии към Министерски съвет.

„Бяхме търпеливи твърде дълго време. Докладът на специалистите, които са ангажирани да посочат реалните начини за решаване на проблема, трябваше да бъде представен още през декември. Забавянето е с  близо три месеца. Проблемът с водата в село Брестовица е най-големият  за цялата община „Родопи”. Това е трагедия и ние сме изключително загрижени за здравето на хората. Затова не може повече да отлагаме и ще обявим бедствено положение”, коментира кметът Павел Михайлов. 

Община „Родопи” все още очаква становището на специалистите. Кметът Павел Михайлов припомни, че въз основа на  доклада  ще бъде възложена, в спешен порядък,  обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждане на довеждащ водопровод и подмяна на близо 27 километра водопреносна мрежа. За проекта са осигурени 85 хиляди лева общински средства. Пари за  подмяна на мрежата се очакват  от държавата.

„Вече е осигурено финансиране от страна на  ВиК холдинга, като средствата ще бъдат предоставени на водния оператор в Пловдив“, заяви областният управител Дани  Каназирева след среща с жители на селото. Тя обясни за пореден път, че средствата не могат  да бъдат отпуснати на община Родопи по линия на бедствия и аварии. „За мен беше важно не просто да се реши проблемът, а да се реши по възможно най-бързия начин и в дългосрочен план. Дадох дума на хората от Брестовица още през лятото. Назначих междуведомствена комисия и проведох множество срещи с институциите, които имат отношение към казуса. През август извършихме проверка на водното огледало край МВЕЦ-а в Кадиево. След констатираните множество нарушения в големината на водното съоръжението, предизвикало заблатяване и гнилостни процеси, което е  и в непосредствена близост до сондажните кладенци, назначих експертиза, която да даде отговор на най-важния въпрос - причината за замърсяването, припомни Каназирева.

Тя съобщи, че според доклада неминуемо източникът на замърсяване е заблатяването в района на водното огледало и разпростирането му в периметъра на водоизточниците. Според направените анализи в средния кладенец нивото на мангана е било над 100 пъти над допустимата норма. Сега този кладенец е изолиран и е вече е изграден дублиращ. По думите на Каназирева в рамките на месец март ще започне изграждането на дублиращите сондажни кладенци, тапмониране и изолиране на съществуващите, а през април ще стартира процедурата за изграждане на нов довеждащ водопровод и подмяна на вътрешната водопроводна мрежа, както и почистване на водоемите.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.