0

С итуацията с добивите на мед може да се окачестви като истинско бедствие. Средно за страната добивите тази година са със 70% по-малко и може да се каже, че това е най-лошата година за пчеларите, обобщи пред „Телеграф“ Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите.

Ситуацията с добивите на мед може да се окачестви като истинско бедствие. Средно за страната добивите тази година са със 70% по-малко и може да се каже, че това е най-лошата година за пчеларите, обобщи пред „Телеграф“ Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите.

В Старозагорско ситуацията е най-добра, но в повечето райони на България негови колеги не са извадили и килограм, разтревожен каза той.

Има места, където има реколта, на други нищо. Куменов даде пример със своя пчелин, който се намира в Костинброд. „Добивам основно полифлорен от билки, имах добра реколта, но в съседното село колежката се оплака, че от 200 кошера, не е извадила нито грам”, разказа той.

Една от причините, за които „Телеграф“ вече писа, е студената пролет. Тогава

акацията и други дръвчета не пуснаха никакъв нектар

за което съобщиха пчелари в района на Велико Търново. Когато цъфтеше липата валеше дъжд и пчелите пак нищо не можаха да съберат. Куменов пък разказа, че и със слънчогледовия мед има огромен проблем. Причината е, че зърнопроизводители сеят сорт слънчоглед, от който насекомите въобще не могат да изсмучат нектар. Бяха посадили хиляди декари, а в кошера нищо, увери пчеларят. Сортът бил с дълбоки чашки и хоботчетата не можели да достигнат до дъното. Според пчеларя това е вносен хибрид, пригоден за суша, така че да не изпуска никаква влага. Това обаче лишава пчелите от традиционна храна.

Поради тези причини много от пчеларите, понеже нямат мед, ще трябва да хранят пчелите с инверторен захарен сироп. Те така и нищо не изкараха, а сега

ще трябва да дават пари за храна за насекомите

за да не загинат през зимата, посочи Куменов. За сироп за двеста кошера са необходими между 600 и 800 лева, уточни той.

Николай Куменов каза, че помощите, които се дават на пчеларите са просто смешни.

Вариантът е като всяка година да получат де минимис и се падат между 3 и 8 лв. на кошер.

Масово пчеларите не се регистрират, защото се изисква да плащат осигуровки, дори и да имат друга работа, което ги натоварва много - с 800-900 лв. годишно. Обичайно като земеделски производители се регистрират тези, които искат да участват по пчеларските програми. Но има хора с по няколко кошера и за тях това е абсурдно.

Фермерите смятат, че е пълен абсурд да плащаш тези осигуровки, ако имаш и друга работа. Затова и всяка година броят на пчеларите е различен. Тази година са 40 хиляди, а регистрираните кошери са 700 хиляди броя.

Според браншовика, България изнася около 15 хил. т мед. Никой обаче не може да даде точна статистика за количествата на вътрешния пазар. Според него от китайските ментета влизат около 5 хил. тона, но и това е под въпрос. Причината е, че мед може да се декларира като храна за пчели.

Според Куменов медът

ще скочи като цени на дребно

но на едро ще остане същият заради вноса от Украйна, който е безмитен и подбива пазара на производителите. Сега се носят слухове, че ще започнат да попълват запасите с мед от Южна Америка. В момента медът на едро е около 3,80-4 лева за кг. Две-три фирми го купуват, като част от него е за вътрешен пазар, част от него се изнася. Мановият мед на дребно е 10-15 лева килото. Той е и най-скъп, защото е най-рядък, но пчелите по принуда го събират, ако нямат храна и това се случва най-вече в Странджа.

Полифлорният мед, който е най-качествен, защото е смес от много видове билки, е около 8-10 лв. средно, но вече има пчелари, които го предлагат на 13 лв. за килограм, а може да стигне и 15 лв. за кг, прогнозира Куменов.

В Калофер реколтата е отлична

Пчеларят Цвятко Начев, който добива в мед в района на Калофер и продава на пазара пред МЗХГ увери, че няма никакво намерение да вдига цените. От години не сме го правили, но тази година е отлична. Много по-добра от миналата, защото и 2019 беше сушава, разказа Начев. Неговият колега пък Тодор Пушкаров, който добива мед в Западния Балкан близо до Берковица съобщи, че добивите му са наполовина, но ще се справи някак. Тодор каза, че цените на дребно не са вдигани от 2008 г.

Подвижни кошери за черешови градини


Диана Такиева е пчелар от Сърнево, Старозагорско и продава биомед също на пазара пред МЗХГ. Нейното семейство притежава подвижен пчелин. Местят кошерите, за да имат мед от различни растения. Едното място е с акация до Павел баня, след това отиват на лавандула и липа в Средна гора. Но първо винаги ги карат в черешови градини в района, за да опрашват дръвчетата. Вече петнадесет години карат с платформи кошери в градините. Затова собствениците им заплащат. Въпреки това, досега само веднъж сме успели да опитаме мед от черешов цвят, разказа през смях Диана Такиева. Това е така, защото когато се опрашват черешите, все още е студено и пускат малко нектар. Медът си го ядат основно пчеличките, каза тя. Тази година те също имат малко по-ниски добиви, но въпреки това в Средна гора е имало добра паша и не се оплакват от липса на реколта. Тя също не планира да вдига цените на меда.