Бедността и екологията най-много тревожат европейците

Бедността и екологията най-много тревожат европейците

Бедността, липсата на питейна вода и измененията в природата по света тревожат най-много европейците, сочи проучване, представено днес от Европейската комисия.

Данните показват значителна разлика между нагласите в България и в останалата част на ЕС по въпроса с околната среда. В ЕС средно 23 на сто се тревожат от промените в природата, докато у нас загриженост изразяват едва 10 на сто. Общо 79 на сто от участниците в нашата страна и в останалите държави от ЕС заявяват, че опазването на природата е "изключително сериозен въпрос".
Според 55 на сто в ЕС и 48 на сто у нас отговорността за справянето с това предизвикателство е на правителствата. По мнението на 51 на сто у нас и в ЕС отговорността трябва да бъде на бизнеса и производствата (участниците са давали повече от един възможен отговор).
Проучването показва, че европейците очакват ЕС да си постави високи цели за опазване на природата с разгръщане на възобновяемата енергия и с подобряване на ефективността при използването й, като осигури съответните средства. Три четвърти намират за нужно средствата за икономическо възстановяване да бъдат насочени към природосъобразна икономика.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.