Децата от социално слаби семейства ще бъдат освободени от такса за детска градина. Тя ще се заплаща от бюджета на проект финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на дискусия в столичното 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“.

Той обясни, че проектът и разчетът на бюджета по проекта не са готови и затова

не може да се каже колко деца ще могат да бъдат освободени от такси

„Най-вероятно ще бъде за всички деца от тези общини, които са класифицирани по социални и икономически критерии“, коментира просветният министър. Освен деца от крайно бедни семейства, могат да бъдат и хлапета от малцинствата или пък такива, които се връщат от друга образователна система, но нямат възможността да запишат малчуганите си. „Все още не може да се каже каква част от общините ще бъде финансирана по проекта“, обясни още просветният министър. Те най-вероятно ще бъдат определяни с помощта на данни от Механизма по обхват в образователната система и Националния статистически институт.

„Надяваме се, че с бюджетите за следващите години ще можем да разширим тази мярка“, коментира просветният министър за по-нататъшното развитие на проекта. Освен заплащането на такса, по него ще бъде осигурено финансирани за дейности за

допълнително обучение за овладяване на български език

за тези деца, чийто майчин език не е български. В тях могат да се включат както деца от малцинствата, така и такива, които са родени в други държави, но родителите им се преселват в страната ни. Например в някои столични градини има групи с индийчета, япончета, ромчета и българчета в тях.

Проблемът с вторичната сегрегация в училищата пък ще се решава с една от 17- е нови национална програма. Просветният министър обясни, че родителите на деца от ромски произход желаят да ги запишат в школа извън обособения квартал, но те трябва да бъдат насочени към различни райони, за да няма риск от вторична сегрегация. „Най-важно е тези процеси да бъдат наблюдавани и навременно да бъде идентифициран потенциалният проблем от гледна точка на децата, които учат в тези училища, и да бъдат предприети мерки за насочването им към различни училища, за не достигат над 20%.“, заяви Вълчев. Той обясни, че за целта по Националната програма ще бъдат финансирани транспортни разходи. Просветният министър подчерта, че когато децата от ромски произход са в различни училища, които не са сегрегирани, те постигат много по-добри образователни резултати.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.