Бедните без такса  за детските градини

Бедните без такса за детските градини

Не всички общини ще могат да се възползват от финансирането

Децата от социално слаби семейства ще бъдат освободени от такса за детска градина. Тя ще се заплаща от бюджета на проект финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на дискусия в столичното 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“.

Той обясни, че проектът и разчетът на бюджета по проекта не са готови и затова

не може да се каже колко деца ще могат да бъдат освободени от такси

„Най-вероятно ще бъде за всички деца от тези общини, които са класифицирани по социални и икономически критерии“, коментира просветният министър. Освен деца от крайно бедни семейства, могат да бъдат и хлапета от малцинствата или пък такива, които се връщат от друга образователна система, но нямат възможността да запишат малчуганите си. „Все още не може да се каже каква част от общините ще бъде финансирана по проекта“, обясни още просветният министър. Те най-вероятно ще бъдат определяни с помощта на данни от Механизма по обхват в образователната система и Националния статистически институт.

„Надяваме се, че с бюджетите за следващите години ще можем да разширим тази мярка“, коментира просветният министър за по-нататъшното развитие на проекта. Освен заплащането на такса, по него ще бъде осигурено финансирани за дейности за

допълнително обучение за овладяване на български език

за тези деца, чийто майчин език не е български. В тях могат да се включат както деца от малцинствата, така и такива, които са родени в други държави, но родителите им се преселват в страната ни. Например в някои столични градини има групи с индийчета, япончета, ромчета и българчета в тях.

Проблемът с вторичната сегрегация в училищата пък ще се решава с една от 17- е нови национална програма. Просветният министър обясни, че родителите на деца от ромски произход желаят да ги запишат в школа извън обособения квартал, но те трябва да бъдат насочени към различни райони, за да няма риск от вторична сегрегация. „Най-важно е тези процеси да бъдат наблюдавани и навременно да бъде идентифициран потенциалният проблем от гледна точка на децата, които учат в тези училища, и да бъдат предприети мерки за насочването им към различни училища, за не достигат над 20%.“, заяви Вълчев. Той обясни, че за целта по Националната програма ще бъдат финансирани транспортни разходи. Просветният министър подчерта, че когато децата от ромски произход са в различни училища, които не са сегрегирани, те постигат много по-добри образователни резултати.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.