Бебе на 1 месец сред публиката на Стоянка Мутафова
2

Бебе на 1 месец сред публиката на Стоянка Мутафова

Голямата актриса огря 50-годишния юбилей на "Старинен Пловдив"

Бебе на един месец и три дни бе най-малкият гост на представянето на книгата на Стоянка Мутафова в Пловдив. Голямата актриса пристигна в града по покана на екипа на Общински институт "Старинен Пловдив“ във връзка с честването на 50-годишния му юбилей.

Самата Стоянка Мутафова е също юбиляр тази година, през която чества 70 години на сцена.

В Пловдив голямата актриса бе придружавана от дъщеря си Мария Грубешлиева – автор на книгата, и мениджъра си Евгени Боянов, който е и водещ на събитията. Представянето на "Добър вечер, столетие мое!" се състоя в Малката базилика. Поради очаквания голям интерес към обичаната актриса, организаторите от ОИ "Старинен Пловдив“ бяха осигурили LED екран, на който срещата се излъчваше в реално време, а многобройната публика, която остана извън залата, зае амфитеатралните седалки на открито пред входа и оттам наблюдава излъчването.

Всички желаещи имаха възможност да си закупят книгата, да получат лично автограф, да се снимат с легендарната актриса.

По повод честването на 70 години творчески път на сцена, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев изпрати красива кошница с цветя, почетен плакет и поздравителен адрес, които бяха връчени на Стоянка Мутафова от директора на ОИ "Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.

"Трудно е човек да синтезира в няколко изречения 70-годишен творчески път на сцена! Не е възможно накратко да се опише всичко, което сте постигнала дотук – с труд, огромен талант и вдъхновение, с множество перипетии, с безрезервна обич към професията, с невероятни постижения и успехи в театъра, в киното, в телевизията. Всичко, което човек може да си представи е част от този дълъг житейски и творчески път дотук! Сигурен съм, че дори да има и други артисти в световната история с такова творческо дълголетие, вие ги превъзхождате категорично, защото няма друг артист, който да се радва на такава безгранична любов от страна на публиката, на хората от всички поколения! Благодаря ви, че споделяте нашия празник – 50 години от създаването на ОИ "Старинен Пловдив“, в годината, в която чествате 70 години на сцена! Аз вярвам, че най-голямо удовлетворение ще получите днес, когато се вгледате в блясъка и обичта, която струи в очите на вашата публика! Бъдете здрава и продължавайте да сте вдъхновение за всички нас!“, бе част от текста на поздравителния адрес от кмета.

"За нас бе чест да бъдем тук по повод 50 години "Старинен Пловдив“. Препълнената Малка базилика се оказа тясна да побере всички желаещи! Благодарим на домакините за поканата и любезното съдействие, на спонсорите, на кмета на община Пловдив за почетния знак, и най-вече на невероятната публика , която оказа огромно внимание и чест на любимата Стояна. Една световна артистка, която бе гост и част от събитията на Европейската столица на културата", каза на свой ред Евгени Боянов, мениджър на актрисата. По идея на ОИ "Старинен Пловдив" 24-те читалища в града ще получат книгата "Добър вечер, столетие мое!" с автограф за библиотечния си фонд.

На следващия ден Стоянка Мутафова гостува в Асеновград. Любопитен факт е, че по време на войната през 1942-43 година Мутафова и семейството й са евакуирани в асеновградското село Патриарх Евтимово, откъдето е коренът на дядо й по майчина линия – Стоян Джансъзов. На творческата среща разговор в НЧ „Родолюбие“ присъства и Екатерина Златева, потомка на Джансъзовия род, в чиято къща са живели Госпожа Стихийно бедствие и семейството й през тази една година. Златева сподели много мили лични спомени, като върна лентата назад близо 80 години. Стоянка също се развълнува от тази среща и разказа свои спомени от онези времена. Голямата ни актриса получи почетния знак на Община Асеновград, под чийто патронаж и покана премина срещата. Кметът на общината д-р Емил Караиванов изпрати цветя и поздравителен адрес, а препълненият салон се оказа тесен да побере всички желаещи да се докоснат до емблемата на българския тетър и кино. На следващия ден заедно с дъщеря си Муки и мениджъра си Мутафова се разходи и до Бачковския манастир. В топлия следобед светата обител бе пълна с миряни и туристи, които забелязаха Стояна и екипа й и не я пуснаха близо 3 часа – от снимки, автографи и целуване на ръка.

Този петък 97-годишната прима на театъра ще играе култовата си пиеса „Г-жа Стихийно бедствие“ в театър „Сълза и смях“, след което започва подготовката за нови дати от турнето й с книгата „Добър вечер, столетие мое!“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.