БДЖ стяга стари „Шкоди“ за 20 млн. лева

БДЖ стяга стари „Шкоди“ за 20 млн. лева

Употребявани вагони от Германия ще возят пътниците

"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД е пуснало очаквания търг за основен ремонт на 10 електрически локомотива. Срещу над 20 млн. лв. с ДДС търси бързо обновяване на машините от сериите 4400 на "Шкода". Освен това тръгва и търгът за закупуването на 30 броя стари пътнически вагони, показва проверка в страницата на дружеството.

Поръчките са част от плана на министерството на транспорта за тотално реновиране на влаковия състав на БДЖ до 2024 г., когато договорът на дружеството с държавата приключва и ще трябва да се конкурира на свободния пазар. Необходимостта от реновиниране на старите „Шкоди“ е заради всекидневното забавяне на разписанието заради липсата на машини. Само на около 20% или един от пет локомотива на БДЖ не им предстои ремонт и могат да се смятат за напълно изправни. Максималният срок, в който всичко трябва да е готово, не трябва да надхвърля 120 дни. Освен това изпълнителят е длъжен да предостави

гаранция от минимум 500 000 км или 36 месеца

в зависимост кое настъпи първо.

Втората поръчка, обявена на 10 ноември, е за употребявани вагона и е на стойност от малко над 2 млн. лв. Родните железници искат да вземат 30 немски вагона, произвеждани в периода 1959 - 1980 г. Тази бройка включва 13 смесени (първа и втора класа) и 17 второкласни вагона, от които някои имат място за превоз на велосипеди. Срокът, в който желаещите да доставят вагоните  изпратят своите оферти вместо нормалните 30 дни, както е традиционно, те ще имат само 15 дни. Забързването от страна БДЖ се дължи на нуждата от допълнителни вагони в пътническия състав на БДЖ е от спешен порядък. Дружеството е задължено

да поддържа 296 технически изправни вагона

но към момента те са били само 263. В условията за участие в поръчката пише, че могат да кандидатстват всяко българско или чуждестранно лице, но няма да се допускат такива, които са регистрирани в юрисдикции с префенциални данъчни режими.

В началото на този месец БДЖ обяви обществена поръчка за други 40, но нови вагона на стойност над 75 млн. лв. без ДДС. В 8 от вагоните трябваше да имат задължително и бистра.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.