БДЖ поръчва 10 локомотива и 40 вагона

БДЖ поръчва 10 локомотива и 40 вагона

Между 40 и 50 инцидента стават всеки месец

През следващата седмица се очаква БДЖ да обяви обществена поръчка за 40 нови вагона, като те ще бъдат използвани по дългите линии - София - Варна и София - Бургас, по които сега се пътува дълго. До края на септември или началото на октомври ще бъде обявена поръчка за нови 6 локомотива или 10, които ще могат да се движат с до 160 км/ч, които се очаква да бъдат доставени до година.

„В бюджета на компанията за тази година са заложени 64 млн. лв. за подобряване на техническото й състояние, обяви в ефира на БНР председателят на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Григорий Григоров. Вероятно не всички ще бъдат използвани, "защото поръчките вървят бавно".

Инцидентите с влакове на БДЖ всеки месец са между 40 и 50. Това са данни, които не са се променили през последната година, но се очаква в следващата да намалеят благодарение на ремонтите, които се правят на остарелите вагони. Той посочи, че заради остарялата техника на компанията за изпълнение на графика на ден не достигат около 15 пътнически вагона. Общо на ден са нужни 128.

Григоров обясни, че в холдинга основен проблем е вътрешната организация на ремонтите. Компанията разполага с около 300 вагона на средна възраст 35 години. През първите осем месеца на годината се ремонтирани 100, а до края на годината се очаква това да стане с още 50. Той очаква това да подобри изпълнението на графика.

Предстои БДЖ да обяви новия си график, който по думите на Григоров ще бъде по-добър. По дългите маршрути ще има по-малко спирки, за връзките между Северна и Южна България ще се изчаква по-малко.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.