ББР с променено работно време

ББР с променено работно време

Българската банка за развитие (ББР) ще работи с променено работно време, съобщи банката на своя сайт.

Днес и утре ББР ще работи до 15:30 ч. Причина за намаленото време не се посочва в съобщението.

Припомняме, че след актуализация на бюджета, капиталът на банката бе увеличен със 700 млн. лв. като част от антикризнисните мерки на правителството. Те ще послужат за реазлизиране на Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия (МСП), пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19. Общо условие е предприятията да са със спад на оборота през първото тримесечие на 2020 г. спрямо това на 2019 г. Други критерии са прекратени доставки на внос след 1 януари или неполучени вземания от клиенти след 1 март. Достатъчно е кандидатите да отговарят на едно от условията, за да се включат. Друг критерий е случай на болест и самоизолация на служителите,  намалял персонал или затворени производствени съоръжения, помещения и офиси.

Фирмите ще може да кандидатстват по схемата до 23 декември 2020 г., а включването на кредити ще става до края на годината. Срокът на гаранцията е 5 години, а гратисният срок е в рамките на 36 месеца или 3 години. Заемите с падеж след края на 2020 г. не могат да бъдат с размер над 300 хил. лв.

Освен това, чрез ББР и търговските банките засегнатите физически лица и самонаетите ще може да теглят безлихвени кредити до 4500 лв. По заемите не се дължат такси или неустойки при предварително погасяване. Максималният срок за връщане на средствата е 5 години, с между 6-24 месеца гратисен период. Крайният срок за кандидатстване по програмата е 31 декември 2020 г. За целта кандидатите трябва да отговарят на няколко условия.  Общо изискване е те да са с платени осигурителни вноски и да могат да възобновят упражняването на своята дейност след прекратяване на неплатения отпуск. Това означава да се върнат на същото работно място, на което са работили преди избухването на пандемията. Заедно с това трябва да се подадат декларации от самонаетите за 20% спад на приходите и че не получават други приходи. Те трябва да гарантират, че възнамеряват да се върнат на същата работа. Наетите на трудов договор представят декларации за неплатен отпуск, чиято начална дата трябва да е след 8 март 2020 г., декларация за временно спряна дейност на работодателя, липса на други доходи. 

Към момента банките, които вече действат по схемата, са 4. Очаква се още 8 банкови институции да се присъединят към мярката.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.