ББР с нова схема в подкрепа на социални предприемачи и стартиращи бизнеси

ББР с нова схема в подкрепа на социални предприемачи и стартиращи бизнеси

Нова програма от Групата на Българската банка за развитие (ББР) ще подпомага представителите на уязвими групи, които искат да стартират собствен бизнес.  Дъщерното дружество на банката „ББР Микрофинансиране“ ще отпуска заеми на фирми и самонаети лица, включително на безработни, младежи и хора с увреждания. Продуктът е насочен в подкрепа и на социални предприятия (т.нар. бизнеси с мисия), съобщиха от ББР.

За целта „ББР Микрофинансиране“ сключи гаранционно споразумение за ползване на портфейлна гаранция с таван на загубите за микрофинансиране с „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (Фонда на фондовете). Ресурсът е по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2014-2020” (ОПРЧР), съфинансирана със средства от Европейския социален фонд.

Програмата ще даде възможност на малките и средните предприятия у нас (стартиращи и развиващи своята дейност) да ползват инвестиционен или оборотен кредит до 50 000 евро (97 791 лв.) при облекчени условия и с 25% по-ниски лихвени проценти спрямо стандартните условия, предоставяни от финансовата институция.

Срокът за погасяването му е по-дълъг спрямо подобни продукти на финансовия пазар.

Гаранционният ресурс по програмата на „ББР Микрофинансиране“ е 1 млн. лв., а обемът на кредитите за крайни получатели се очаква да достигне 5 млн. лв.

С подкрепата се цели подобряване на достъпа до финансиране на стартиращи и социални предприятия, както и подпомагане на социалното предприемачество в придобиването на материални и нематериални активи за развитие или разширяване на дейността.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.