Батко в школото =  три години уседналост

Батко в школото = три години уседналост

Общините ще определят влизането в натоварените училища

От Министерството на образованието и науката ще предложат батко или кака в едно училище да изпращат бъдещия първокласник директно в първа група, независимо дали школото отговаря на водещия критерий уседналост. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Според наредба №10 от 1.9.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование за приема в първи клас определяща е близостта до школото до постоянния или настоящия адрес на детето, като те биват разпределени в 4 групи. С най-голямо предимство са хлапетата, които които живеят в района на училището поне 3 години, като те попадат съответно с първа. Докато децата, които живеят извън прилежащия район попадат в 4-тата група. Така родителите с две деца, които са сменили наскоро адреса си, се изправят пред предизвикателството каката или баткото да е в едно школо, а бъдещият първокласник да бъде в друго. За да не се стига до такива моменти, от МОН ще предложат промени в наредбата, с които да затвърдят принципа на близост, но да изчистят констатираните проблеми с критериите. „Имаме случаи, в които по-големият брат или сестра учи в едно училище. В този случай от гледна точка на родителите е най-подходящо детето, което ще е в първи клас, да бъде в същото училище. В наредбата ще кажем, че децата ще бъдат класифицирани в първа група – такива с три години уседналост.“ обясни Вълчев. Така децата, които имат по-голям брат или сестра до 7-и клас в едно училище, ще бъдат класифицирани като живеещи в района.

От МОН смятат да включат още една промяна в Наредбата, с която целят да няма допускане на свръхконцентрация на ученици в определени училища. Образователният министър обясни, че предвиждат общините да имат възможност да правят предложение за намаляване на приема в определени училища според това какъв капацитетът им.

Вълчев заяви още, че миналата седмица е излязло решението на Комисията за защита от дискриминация, която е потвърдила, че критерият за уседналост не е дискриминационен. Проверката бе извършена, след като баща подаде жалба в КЗД именно защото двете му деца няма да имат възможността да учат заедно, след като наскоро сменят адреса си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.