Батко и кака освобождават от такса за предучилищна в София

Батко и кака освобождават от такса за предучилищна в София

  • Ще важи и за децата на учащи родители или сираци, свалят с 10% тарифата за останалите
  • Уседналостта влиза като основен критерий за градините през май

Второто, третото и следващите деца на многодетни родители ще се освобождават от такса за задължителна предучилищна в София. Това предвиждат промени в наредбата за местни данъци и такси на Столичната община, които са изработени сългласно Закона за предучилищно и училищно образование.

Освобождаването от такса ще важи и за деца сираци, с болни или учащи родители, както и за малчугани с един настойник. До момента изброените групи родители заплащаха 50% от таксата, или 30 лв., сега идеята е тя да се поема изцяло от Столичната община. По данни на кметството помощта ще обхване около 2400 деца.

За останалите родители на деца на 5 и 6 години, които не ползват преференции за заплащането на такса, тя ще бъде намалена с 10%.

Междувременно зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов припомни, че уседналостта като основен критерий за прием в градина влиза в сила от класирането през май.

Най-много точки ще се дават на децата, чиито родители имат постоянен адрес в София над 3 години – 4. За родителите с адрес от 1 до 3 години точките са 3, а за тези с 1 година – 2. В случай, че родителят е само с настоящ адрес в града се дава по една точка по-малко – съответно 3 т. при над 3 години временна регистрация, 2 т. при настоящ адрес в града последните между 1 и 3 години и 1 т. при по-малко от 1 година. Работещите родители и студентите ще събират по 2 т. за прием на децата си. Близнаците и децата с разлика до 2 години ще получават бонус от 1 точка.

В края на март ще бъдат обявени всички свободни места за първото генерално класиране, а родителите ще могат да кандидатстват през системата до 7 май. Първото класиране ще бъде на 14 май.

Зам.-кметът каза също, че над 65 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година в изграждане на нови сгради на детски градини и ясли. В момента се строят 13. „Очакваме през годината да стартират още 32, така че ще достигнем рекордните 45. Целта е с тях да се разкрият още 180 групи“, заяви Чобанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.