Батальон доброволци минаха през казармата (ТЕМАТА)

Батальон доброволци минаха през казармата (ТЕМАТА)

Маникюристки, агрономи и учители набиват крак по плаца

Един батальон войници доброволци са обучени у нас през последните 3 години. 409 души са си платили за обучение в Националния военен университет „Васил Левски“ и Военноморското училище във Варна, а поне още 100 са броили пари на частни обучители като Combat academy, показа проучване на „Монитор“.

Сумата, която трябва да приготви всеки, който иска да придобие умения на войник в първата степен на обучение, е 684.60 лв., става ясно от информация публикувана на сайта на МО, която може да бъде видяна тук

В същото време от пресцентъра на МО, заявиха, че това е цената за начална подготовка, но се покрива от бюджета на МО за добровлци. 


Таксата за курса е 441,80 лева плюс по 12-13 лв. за храна на ден


които включват закуска, обяд и вечеря, за 4 седмици. Спането обаче се поема от военния университет.

Втората степен на обучение е разделена на три дисциплини. Курсовете са „Тактика на мотопехотните войски“, „Комуникации и информационни системи“ и военноморски специалности. За първите две обучения кандидатите трябва да се бръкнат с 272,30 лева плюс 12 лева за храна на ден, а за третата, ако си извън гарнизона, струва 471,54 лв., а в гарнизона - 198,42 лева.

Разбира се,


има и частни фирми, които предоставят възможност да си поиграеш на войник


Подготовката се състои от начален курс, който се провежда в 4 дни (по 8 учебни часа на ден), а цената е 360 лв. Пакетът за обучение на кандидатите да усвоят военни умения включва материали за провеждане на теоретичните занятия, осигуряване на транспорт до различните стрелбищни комплекси, осигуряване на огнестрелно оръжие и боеприпаси, 2 кафе паузи на ден и обяд.

Желаещите да преминат държавния курс по военна подготовка са с различна степен на образование, като повечето от тях са студенти в други университети.

В НВУ "Васил Левски" през изминалите 4 години доброволни войници са станали

хора от различни професии

сред които учители, медицински сестри, агрономи, бизнесмени, сервитьори и дори имаше коафьор и маникюристка. Това са предимно млади хора на възраст от 20 до 30 години, като по-голямата част от тях са мъже. За 2019 г. е планирано да се проведат 6 курса по начална военна подготовка. До този момент е проведен 1 курс в ЕЦНП – гр. Плевен, като са завършили 23 обучаеми, припомниха от военното министерство.

През април 19 души вече получиха удостоверения за завършен курс по специална военна подготовка „Тактика на мотопехотните войски“ в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“.

В НВУ се провеждат два типа курсове. Първите са по начална военна подготовка и в тях се изучават основите на военното дело:


стрелба с различни вида огнестрелно оръжие


тактика, ядрена, химическа и биологична защита, като накрая се завършва с полагането на военна клетва.

Вторият тип курсове са по специална военна подготовка като например курсове по тактика на мотопехотни войски. Условието за участие в тези курсове обаче е преди това желаещите да са преминали курс по начална военна подготовка. В курсовете могат да участват както студенти от всички вузове в страната, така и граждани, които минават през медицински преглед за установяване на тяхната годност за бъдещите натоварвания по време на военното обучение. Продължителността е две седмици.

Обучението се провежда в района и на полигоните на Националния военен университет. По време на него участниците в курса стрелят в автомат "Калашников", мятат учебни и бойни гранати, наблюдават стрелби с артилерийски оръдия, изучават различни строеви команди и престрояване, както и някои теоретични постановки в Българската армия. Обучението се води от офицери от НВУ с необходимата подготовка и дългогодишен стаж.

Първият курс от обучението за начална военна подготовка за тази година е проведен в Единния център за начална военна подготовка в Плевен от 11 март до 5 април 2019 г. , а вторият ще бъде от 30 септември до 25 октомври . Срокът за подаване на документи е 16 август 2019 г. Първият курс в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново ще е от 13 май до 7 юни 2019 г. а вторият - от
24 юни до 19 юли.

Обучението пък във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен,

пък ще е от 26 август до 20 септември 2019 г. Срокът за подаване на документи е до 12 юли 2019 г.
За военноморските специалности във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ - град Варна, обучението ще е през август.


Най-новото е специализиран курс за ученици по военно обучение

 

Той се провежда в 4 дни (по 4 учебни часа на ден, съобразено със занятията на учениците, сутрин или след обяд).

Като за начало децата се запознават с въоръжените ни сили.

На втория ден те практикуват строева подготовка, военен полеви фитнес, специализиран ръкопашен бой - основни техники, бойно-приложни техники и самоотбрана без оръжие.

На третия ден пък децата окозват първа помощ и се запознават с устройството и работата на огнестрелните оръжия и с най-популярните модели на Glock и автомат "Калашников AK-47"(SAR). Следва стрелкова подготовка - теория на стрелбата, правила за безопастност, прецизна стрелба с късо и дълго пневматично оръжие

На последния ден учениците се забавляват с военна AirSoft игра за отработване на придобитите теоритични познания и прилагане на практика с боравене на късо и дълго оръжие, обясниха запознати.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.