Баща бие шестокласничка, детето търси спасение в училище
2

Баща бие шестокласничка, детето търси спасение в училище

Проект на „SOS детски селища” обучава учители и приемни родители в превенция на трафика на деца с цел сексуална експлоатация

Момиче от шести клас след края на часовете не си тръгвало от училище. Детето оставало в класната стая и стояло до късно вечерта. Един от учителите забелязал поведението на тинейджърката. Били проведени срещи, по време на които станало ясно, че бащата е насилник и момичето се притеснява да се прибере у дома.

Това е само един от случаите, който е бил разискван по време на обучение на учители в рамките на проект „Светулка“ на Сдружение „SOS Детски селища България“ с цел „Превенция трафика на деца с цел сексуална експлоатация“. Проектът е реализиран от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца,  Нов български университет и Сдружение „Рефлективно учене България“ и е двегодишен. През първия му етап са били обучавани учители, за да може те по-бързо да разпознават признаците и симптомите, че някое дете вече е жертва. Училището, в което шестокласничката е търсила спасение от агресивния си баща, е било едно от първите, които пожелали да се включат в кампанията за обучение.

„Проектът е на стойност около 180 000 евро и се провежда в течение на две години. По-голямата част от този проект, е насочена към това тази тема да влезе в училищата. Ние разработихме обучителен интерактивен модул, който се състои от 4 последователни часа на класа. Провеждат се занятията в училищата от 4 до 7-ми клас. Модулът се състои от подробно ръководство за учителите, един уеб сайт и едно мобилно приложение, което децата могат да изтеглят безплатно от гугъл плей и в което са уроците в подходяща за децата форма”, обясни програмният директор на SOS детски селища Димитрина Петрова. По думите й модулът е приложен пилотно в 15 училища от цялата страна и предстои през септември да бъде предоставен на Министерството на образованието. „С надеждата, че от министерството ще го препоръчат на всички училища”, каза тя.

Мултимедията се състои от интернет приложение и приложение за мобилен-смарт телефон. Тя ще бъде използвана от учениците и е съобразена с техните потребности и равнище на възприемане, което ще повиши информираността им, ще им даде насоки как да се предпазват. Основната заплаха идва от интернет, където бъдещите жертви се запознават с уж любовта на живота си. По думите на експертите обикновено възрастовата разлика между жертва и трафикант е много малка, а прийомът остава добре познатата схема „lover boy”. Запознанството често прераства в голямата любов, след което следва извеждане в чужбина. Там момичето е молено да се издължи на най-добрия приятел на нейния любим, като преспи с него. В този момент обучителите по проекта съветват девойките да бягат. „Да бягат веднага. Тази фраза – да преспиш с най-добрия ми приятел, е ключова, че момичето е въвлечено в трафик”, казват специалистите.

Проект „Светулка“ има за обща цел превенция трафика на деца за сексуална експлоатация, чрез повишаване на информираността на децата в училищна възраст и подобряване уменията и познанията на професионалистите, които работят с деца, да  разпознават първоначалните признаци на трафик и да извършват превантивна работа с деца от високо-рисковите групи. В рамките на проекта децата получават и практически познания относно това как и къде могат да намерят подкрепа – структури, институции, горещи телефонни линии.

Ето и видео, което се прожектира на учениците по време на обучението какво представлява трафикът на хора:

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.