Басейните в бившата Централна минерална баня в центъра на София ще бъдат превърнати в зали за изкуство. Това съобщи зам.-кметът по култура на столицата д-р Тодор Чобанов при представянето на идеен проект за разширението на Музея за история на София, който се помещава в част от банята.

Идеята е културната институция да се разпростре в цялата сграда на къпалнята. Намерението на общината беше другото крило да се превърне в модерен спа комплекс, в който да се използват залежите от минерална вода. През годините обаче от кметството не успяха да открият подходящ инвеститор, който да изгради комплекса. Концесионирането на обекта също не се получи, въпреки няколкото опита да се стартира процедура. Така оставащите около 7500 квадратни метра ще бъдат използвани за културни дейности.

Идейният проект предвижда мъжкият и женският басейн в старата къпалня да са многофункционални зали, като се запази автентичният им интериор. В тях ще могат да се провеждат концерти, театрални постановки, кино прожекции, също така различни видове събития и форуми. Реставрацията предвижда и „зала на водите“, в основата на която ще бъде изворът, от който излиза минерална вода. Обмисля се вариант и тържествените сесии на Столичния общински съвет да се състоят там.

Освен пълно обновление на помещенията, е предвидено модерно сценично оборудване и модулна сцена, така че желаещите да провеждат културни събития да не се налага да си търсят реквизит от външни места. Решението за разширението на музея ще трябва да мине през гласуване в Столичния общински съвет. Разгръщането на културната институция ще струва между 7-10 млн. лв., като от „Московска“ 33 ще търсят и европейско финансиране.

Проектантът арх. Станислав Константинов обясни, че по този начин културната институция няма да има аналог у нас. По думите му, интересът към Музея за история на София все повече се увеличава, като годишно прекрачват прага му 70 хиляди души.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нека хората не спират да работят, но да спазват всички правила за предпазване

Проф. Кантарджиев: Разболяването идва на четвъртия ден след досег с COVID-19

Нека хората не спират да работят, но да спазват всички правила за предпазване

Мисля, че досега позабавихме нещата, защото както стана дума, тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките. И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на хората. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията. Това заяви в ефира на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Вълчев: Има вероятност учебната година да бъде удължена до юли

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на bTV.