Бариерите в Капана незаконни, общината трябва да ги махне
2

Бариерите в Капана незаконни, общината трябва да ги махне

Бариерите в пловдивския квартал „Капана“, които община Пловдив постави, са незаконни и трябва да бъдат премахнати. За целта областният управител Дани Каназирева дава едномесечен срок на местната власт, съобщи тя.

Бариерите бяха монтирани на улиците: „Железарска“, „Княз Александър Дондуков-Корсаков“ и на изхода на улица „Май“ до кръстовището с улица „Преслав“. На първо място улица „Железарска“ попада в границите на квартал „Капана“, а статутът на този квартал от 2016 г. в регистрите на Министерство на културата е „Групова недвижима културна ценност. Груповите културни ценности с техните граници  и охранителни зони  формират защитени територии за опазване на недвижимото културно наследство. При ремонтни дейности Общината следва предварително да е съгласувала проекта си за на улица „Железарска“, в т.ч. изграждане на караулка и монтиране на ограничителни елементи (бариера) с НИНКН. В този смисъл нормите са императивни“, заяви Каназирева. Тя стартира проверка за законността на бариерите след сигнал на граждани. Решението на областния управител е взето след тази проверка и не подлежи на обжалване. „Разговарях с кмета на Пловдив Здравко Димитров и той прие доводите на експертите в областна администрация, посочи Каназирева.

По думите й на второ място възприетият подход при регулиране достъпа на автомобили до въпросните улици нарушава режима за ползване на публичната общинска собственост и не намира основание в закона. Затварянето с бариера на индивидуализираните улици нарушава директно общинската Наредба за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на град Пловдив, която не предвижда заграждане на улици, част от техническата инфраструктура на града, със статут на публична общинска собственост без конкретно решение на местния орган на самоуправление. Паркирането може да бъде забранено, но не може да се блокира преминаването на улицата. За монтирането на тези ограничителни съоръжения (бариери) няма решение на общинския съвет, което нарушава Закона за общинската собственост, казва още Каназирева.

Наред с това за бариерите няма решение на  Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението и на конкретен мотивиран акт на общински съвет Пловдив, очертават по категоричен начин липсата на законосъобразност в действията на община Пловдив.

От местната власт са се аргументирали за поставянето на бариерите с приетия План за противодействие на тероризма в община Пловдив. А чрез бариерите се осъществявал контролиран достъп до района, ограден от тези три улици. Според експертите на областната управа обаче планът за противодействие на тероризма има за цел да създаде програмен алгоритъм за противодействие при възникване на евентуална реална заплаха от терористичен акт в Пловдив, а поставянето на бариери не съответства на целите на закона, считат от кабинета на губернатора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.