Банско открива за 23-и път Международния джазфест

Банско открива за 23-и път Международния джазфест

Довечера на площад „Никола Вапцаров“ в Банско се открива XXIII Международен джаз фестивал.

Той ще продължи до 14 август: "Попаднахме в извънредно трудна ситуация във връзка с продължаващото извънредно положение, но джазът ще прогони и вируса, и злите духове и се надявам да прекараме една чудесна музикална седмица заедно", сподели пред радио Благоевград д-р Емил Илиев, създател и организатор на форума.

   И тази година е подготвена интересна и разнообразна програма, с участието на музиканти от България и гости от чужбина. Фестивалът е съкратен с един ден поради недостиг на средства. За първи път в 23-годишната му история входът ще бъде платен.  "Можех да направя фестивала три дни и да се справя отлично с финансирането от общината, което тази година е намалено, и от спонсорите. Но освен че ще се наруши една дългогодишна традиция, загуби щяха да понесат и местните хотели, механи, къщи за гости, които живеят от туризма. Всъщност фестивалът е създаден и за да подпомага издръжката на този бизнес", коментира д-р Илиев.

   Пространството за публиката на площад "Никола Вапцаров" събира около 1000 души, но ще бъдат пуснати билети за 400 места, в съответствие със санитарно-хигиенните изисквания по повод пандемията от Covid-19. "Надявам се, че догодина всичко това ще бъде минало, което никога няма да се повтори. Но хората трябва да бъдат дисциплинирани, да се пазят, без да изпадат в паника. Вирусът е сред нас и той ще бъде преживян, както много други. Насаждането на патологичен страх е много вредно, но призоваването за дисциплина е полезно", казва д-р Илиев, който е известен специалист по дерматология и акупунктура.

   Акцент в програмата на 23-ия Банско джаз фест е поставен върху българските изпълнители. Все още има въпроси около участието на някои от чуждестранните гости.

Любимите български изпълнители  Хилда Казасян и Христо Йоцов откриват фестивала. А популярната група "Дърти пърчис", която тази година отбeлязва четвърт век, ще вдигне публиката на крака в края на първата вечер.

В следващите концерти ще чуем Петър Салчев и Октет Пловдив, Камелия Тодорова (със Станислав Арабаджиев трио) и Васил Петров (с Ангел Заберски джаз трио), и много други. "Почти като него" е озаглавил проекта си, посветен на 80-годишнината на Адриано Челентано, соченият като най-яркия интерпретатор на италианската звезда - Валентин Асенов. Ще го чуем в Банско заедно с оркестър "Челентанисимо".

Програмата на фестивала, въпреки трудната ситуация с пандемията от Covid-19 е много наситена, можете да се следи на сайта – „ Международен джаз фестивал Банско - 2020“

Съпътстващата програма на фестивала също е много разнообразна и привлекателна за гостите – Културни вечери „Традиции и изкуство”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.