0

П ет дни авантюри, адреналин и пътешествия от дълбините до висините предлага на зрителите Банско филм фест 2019, който ще се състои от 20 до 24 ноември в известния ни курорт. Форумът ще представи 100 филма от 35 държави, 10 звезди на приключенията, 10 изложби, демонстрации, детска програма, специални акценти.

Пет дни авантюри, адреналин и пътешествия от дълбините до висините предлага на зрителите Банско филм фест 2019, който ще се състои от 20 до 24 ноември в известния ни курорт. Форумът ще представи 100 филма от 35 държави, 10 звезди на приключенията, 10 изложби, демонстрации, детска програма, специални акценти.

19-ото издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино ще даде на публиката едно уникално изживяване в неповторим формат – катерене, алпинизъм, ски, парапланеризъм, екстремно колоездене, каяк, гмуркане, сърф, култура на планинарските народи и др. Събитието среща своите посетители с най-актуалните ектремни личности на планетата и събира световния елит на outdoor активностите.

Президент на международното жури е екстремната режисьорка, алпинистка и пътешественичка Елиза Кубарска от Полша. Тя е носител на най-престижните филмови награди на европейски и световни фестивали, специалистка в заснемането на продукции в екстремни условия от Африка до Хималаите. Премиера за България ще бъде и филмът й Walking Under Water за морските номади в Борнео.

Сред звездите на феста тази година са Кшищоф Виелицки (Полша) – легендарният алпинист, автор на първото зимно изкачване на Еверест и петият човек в света, изкачил всички осемхилядници; Алекс Чикон (Испания) – един от най-добрите алпинисти в момента, негов проект е да стане първият човек, изкачил всички осемхилядници през зимата; Алесандро Гоня (Италия) – алпинист и писател, автор на над 300 премиери в Алпите и на повече от 60 книги; Патрис Франчеси (Франция) – мореплавател, пилот, философ и писател, носител на награда „Гонкур“ и първият човек, направил околосветска обиколка с моторен делтапланер; Анселм Бо (Франция) – пионер на екстремните ски, обучавал планински водачи във Франция, Боливия и Непал; Франк Васюр (Франция) – световноизвестен пещерен водолаз и др.

Сред екранните акценти в програмата са премиерата на филма „Манаслу” на австрийския режисьор Гералд Салмина с участието на легендарния алпинист Ханс Камерландер, прожекция на носителя на „Оскар за документален филм Free Solo, както и филмова панорама, посветена на Йежи Кукучка (1948-1989), вторият човек в света след Райнхолд Меснер, изкачил всички 14 осемхилядника. Специален фокус на фестивала е водата в панела Destination: Water. Рубриката „Памет – незабравимите български пътешественици” ще отбележи годишнини от важни събития в родния алпинизъм: 90 години организиран алпинизъм и пещерно дело у нас, 35 години от първата българска експедиция на Еверест, 30 години от българската експедиция на Анапурна...

Входът за всички събития в афиша е свободен.