0

"С удоволствие ще отида на културно събитие, защото мерките, особено по отношение на посетителите, са достатъчно добри – еднопосочни потоци при влизане, разстояние между местата, задължителни маски и т.н.“. Това каза в сутрешното предаване на Нова тв „Здравей, България“ министърът на културата Боил Банов по отношение на първото отваряне на мерките за сигурност в пандемията за провеждане на някои видове културни събития, което бе разрешено вчера.

"С удоволствие ще отида на културно събитие, защото мерките, особено по отношение на посетителите, са достатъчно добри – еднопосочни потоци при влизане, разстояние между местата, задължителни маски и т.н.“. Това каза в сутрешното предаване на Нова тв „Здравей, България“ министърът на културата Боил Банов по отношение на първото отваряне на мерките за сигурност в пандемията за провеждане на някои видове културни събития, което бе разрешено вчера.

„Навиците – и добрите, и лошите, когато са устойчиви, бързо се възстановяват. Българите имат добри навици за култура, усет и желание за изкуство, и сигурно бързо ще ги възстановят“, изтъкна той.

Водещият Виктор Николаев каза, че в културната сфера се коментира, че критериите са такива, че мерките за подкрепа не работят: безлихвените заеми не стигат до хората, изискването за официален доход до 1000 лв. на месец е абсурдно и т.н. „Това е ситуация по време на криза, първата помощ, социалният пакет, е за най-засегнатите. Тази подкрепа не може да бъде за всички“, обясни Банов. Относно кредитите за свободни творци и въпроса дали някой вече е получил, министърът каза, че ще направи проверка, защото мярката сега стартира. За конкретния пример с актьора Ованес Торосян, който е споделил, че не отговаря на нито една мярка, Банов посочи, че той бил подал документи за заем преди мярката да стартира. „Вече ще бъде одобрен. Аз съм си дал телефона на всички лично да ме потърсят, ако някои банки откажат“. На въпроса вярно ли е, че за тези безлихвени кредити от 1500 лева се иска да имаш поне 6 месеца трудов договор преди това (а уж са предназначени за независими артисти), Банов отрече да има такова условия и каза, ако на някого поставят такова изискване, веднага да алармира.

Сумите за помощи звучат като много пари, но като се разделят на много хора дали ще са достатъчни? По този въпрос Боил Банов отново обясни за решението за отпускане по 500 000 лева за проекти в 4 сфери на изкуството и подчерта: „Моделите са отработени отдавна във времето, прозрачни са нещата. Ако кандидатстват 100 души примерно, може субсидия да получат и 100-те, това няма състезателен характер“.

Относно изказването на евродепутата Андрей Слабаков, че германците дават по 9000 евро на всеки свободен артисти, министър Банов каза, че не е така. Според него там 98% са свободни артисти, а при нас е почти обратното съотношение и творците в държавния сектор са подкрепени с 25 млн. лева само за месечни заплати. В Германия беше обявено, че ще дадат ДО 50 млн. за култура, но не се знае точно колко до тази сума и условията да кандидатстваш там са абсурд, коментира Банов. „Доста сме адекватни, непрекъснато следим процесите в Германия, Полша, Чехия, Унгария и други страни, никой не е подготвен за такава ситуация. Стремим се да дадем на целия сектор не само за устойчивост, но и възможност за развитие“, категоричен бе Банов.

За отношенията с Вежди Рашидов той повтори вчерашния си коментар и изтъкна, че не го казва от куртоазия. „Той е много голям творец. Колкото един човек е по-талантлив в нашите среди, толкова е по-краен. Той има право на своето мнение“. Водещият Виктор Николаев отбеляза, че нещо не е наред, когато министърът на културата и председателят на парламентарната Комисия по култура са в непрекъснат конфликт, а Банов опонира: „Това по някакъв начин е и сблъсък на идеи. Той води по-лесно до достигане на правилното решение“.

Разговорът във връзка с мерките за подпомагане на културата продължи в студиото на БНТ1 и предаването „Денят започва с култура“ с Илиянка Михайлова от дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерство на културата и режисьора Веселин Димов, един от най-активните представители на независимия арт сектор. Водещият Дими Стоянович констатира радостно учудване в гилдията за безпрецедентните по размах и разностранчивост мерки. Михайлова потвърди, че и те се радват от знанието, че имат достатъчно средства да разгледат смислени проекти и да знаят, че от тах в МК зависи нещата да тръгнат по друг начин.

Режисьорът Веселин Димов потвърди: „Б​или сме много пъти критични в това студио, сега трябва и да сме справедливи. Качествените натрупвания от разговорите ни в последните месеци доведоха до количествена промяна. Няколко нови и много добри стъпки се предприеха за подпомагане на независимата сцена“, такза той и посочи средствата за първа конкурсна сесия за финансиране с 500 000 лева на визуални проекти, отделянето на ресорите танц и музика при подпомагането, наличието на някакъв начален фонд за структурна подкрепа на независими организации и пространства и др.

Онлайн в разговора се включи и Владия Михайлова - куратор на изложби и част от работната група за разговорите на независимите творци с МК. „Трябваше да предоговорим отношенията си в света и в полето на културата. Важно е вече да равнопоставим независимия и държавния сектор и да създадем по-добро взаимодействие между тях“, коментира тя. Димов обясни, че това няма да стане внезапно, но важни стъпки са се направили. „От години не сме говорили за статута в държавата на артиста на свободна практика. Затова наша работна група в петък ще започне разговори за създаването на такъв регистър – защото в момента този артист е сякаш в безтегловност“, отбеляза той. Димов коментира като смела и идеята на министър Банов да се предложи на премиера частта на частния собственик на емблематичната Червена къща да бъде откупенена от държавата.

Тези мерки ще останат в историята на културните процеси, категоричен бе водещият Димитър Стоянович. Противопоставянето на 2-та сектора вече е демоде, много артисти преливат от единия в другия, каза той и заключи: „Кризата ще се окаже златна за преосмисляне на някои неща“.