0

М инистърът на културата Боил Банов поздрави библиотечните и информационни работници в страната по повод на професионалния им празник.

Министърът на културата Боил Банов поздрави библиотечните и информационни работници в страната по повод на професионалния им празник.

Днес е денят на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Ден, в който да изкажем още веднъж благодарност за приноса на нашите учители и будители, завещали ни писменост и хиляди библиотеки.

Да засвидетелстваме признателността си към всички библиотечни специалисти, които  продължават да променят облика на библиотеките, за да останат те толкова нужни в сегашното динамично общество, колкото са били и векове назад“, пише Банов в приветствието си.

По думите му, благодарение именно на всеотдайността на празнуващите днес народнът ни има и сега своето лично Възраждане. „И усеща своята изконна потребност от досег  с книгата“, продължава Банов. Той пожела на „съвременните рицари на словото“ да продължат със същата любов да градят библиотеката като средище на творчеството, вдъхновението и живата наука.

Припомняме, че 11 май стана професионален празник на библиотекарите след предложение на Министерство на културата през 2006 г. Именно днес и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества своя патронен празник. Тя днес ще се превърне в домакин и на онлайн форума „COVID-19: отговорът на библиотеките“, който стартира от 11 ч. В него ще вземат участие представители на библиотеките от цялата страна. Те ще обменят опит относно предизвикателствата по време на работата на фона на световната пандемия. Изводите от направената конференция ще бъдат публикувани в сборник.