Банковите такси продължават да поскъпват

Банковите такси продължават да поскъпват

Банковите такси продължават да поскъпват, съобщи БНР. От началото на следващата година една от най-големите банки у нас въвежда и такса за теглене от банкомат за пенсионери.

Вдигането на банковите такси по основни платежни услуги е процес, който се наблюдава от няколко години у нас. Причината са ниските лихви по кредитите, от които финансовите институции не взимат голяма печалба. Освен тях, лихвите по депозитите в банките също са изключително ниски, на практика нулеви. Неслучайно голяма част от търговските банки у нас спряха да предлагат срочни депозити.

"Най масовите такси - такса за обслужване на сметка, такси за преводи, там горе-долу тенденцията поприключи с увеличаване на преводите. Вече цените са към четири, пет лева, на хартия се прави левов превод в клон. В последните месеци се забелязва и поскъпване на касовото обслужване", коментира финансовият експерт Стефан Христов.

Така например междубанковият превод, нареден от физическо лице на гише, струва 5 лв. Чрез онлайн или мобилно банкиране обаче цената му е 1 лв. Справката за налична сума по сметка също излиза повече, наредена на гише. В същото време, с дистанционно банкиране тази справка може да става по всяко време безплатно.

Една от търговските банки у нас пък въведе и такса за пенсионери, която е в размер на процентно съотношение, когато се тегли от нейните банкомати.

Освен нея, и други предлагат на пазара пакетни услуги, които могат да се окажат изгодни в зависимост от навиците на пенсионерите. "Връща някаква минимална сума, има определен брой изследвания - безплатни, преводи и така нататък, плащане на битови сметки", обясни Христов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.