Банковият надзор на ЕС възобновява кредитните ”ваканции” на засегнатите от Cоvid кризата

Банковият надзор на ЕС възобновява кредитните ”ваканции” на засегнатите от Cоvid кризата

Европейският банков регулатор възобнови насоките, които позволяват на банките да предоставят нова "ваканция" при изплащането на заеми на засегнатите от коронавирусната криза клиенти, без това да предизвика голям скок в заделените банкови провизии, които биха навредили на кредитния поток. Европейският банков орган (EBA) заяви в сряда, че поради втората вълна от инфекции с Covid-19, насоките за банките, които изтекоха на 30-и септември, се активират отново до 31 март 2021 г., съобщава Ройтерс.

След като първото затваряне на икономиките през пролетта доведе до затваряне на бизнеса, банките започнаха да предоставят гратисен период за обслужване и изплащане на фирмени заеми, ипотеки и други видове кредити. До юни от тези мерки се бяха възползвали притежатели на кредити на обща стойност 871 милиарда евро. Без подобни указания, които EBA въведе първоначално през април, банките би трябвало да започнат автоматично провизиране за заемите, които не са изплатени 90 дни след техния падеж, което прави по-малко вероятно банките да продължават да отпускат заеми за икономиката, засегната от коронавируса.

Според новите указания на EBA, заемите, които преди това не са се възползвали от тази мярка за облекчаване, вече могат да се възползват и от препотвърдените насоки, но банковият орган заяви, че този път е въвел две "ограничения“, за да гарантира, че проблемните заеми се признават по някакъв начин от заемодателите.

Заемите могат да се възползват само от "погасителна ваканция" за общо девет месеца и банките трябва да представят планове за оценка на това дали кредитите, които подлежат на гратисен период (на ваканция), вероятно ще бъдат неизпълнени, заяви Европейският банков орган. Цялата информация за насоките може е публикувана на сайта на EBA.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.